Dacă e noapte, e cu muzee

Oamenilor,

După cum v-a informat și Veta joi, în seara asta se întâmplă Noaptea Muzeelor pe anul ăsta. După cum greșit v-a informat Veta joi, muzeele românești nu au toate un singur tablou și o singură statuie, pe care le-ați mai văzut de circa 62 de ori, ci au în total un singur tablou și o singură statuie, pe care le plimbă între ele. Așadar șansele să le fi văzut de mai mult de 62 de ori, la o activitate culturală medie de 1 vizită muzeu / semestru, sunt destul de mari.

Cu toate astea, oamenilor. Cu toate astea. Dacă e să credem organizatorii (ceea ce eu fac cu destul scepticism, de când m-am dus veselă la o seară a Centrului Cultural Turc în care cel mai entuziasmant eveniment a fost că o mierlă a căzut dintr-un copac direct în cioc, de plictiseală), astăzi se redeschide Muzeul Aman. Clădirea aia neoclasică de lângă BCU, proiectată, decorată și mobilată după planurile și cu contribuția hands-on a cetățeanului (unul din fondatorii Școlii de Belle-Arte românești, actuala Universitate Națională de Arte, așadar un om destul de ocupat la vremea lui). Care muzeu e închis de vreo șase secole, din motive care oscilează între renovări și restructurări de patrimoniu, și ceva cu zacuscă. În fine. Ideea e că, chiar dacă nu vă interesează celelalte chestii (unele par chiar promițătoare, totuși, și chiar pentru toată lumea*), la ăsta merită să mergeți, din curiozitate. Zic asta pentru că la Antipa nu puteți vedea The Human Body și nici la Muzeul de Istorie Comorile Chinei în seara asta, gratis. Ce credeați, că așa merge treaba cu expozițiile temporare scumpe? Așteptați să vină Noaptea Muzeelor și le vedeți moca? Nope. (Și pe undeva mi se pare corect, sinceră să fiu. Chestiile astea chiar costă.) Deci undeva o să trebuiască să se îngrămădească lumea (ok, la Antipa oricum o să fie omor, pare ocazia perfectă pentru oameni să-și aducă aminte că n-au mers pe-acolo anul trecut, când s-a redeschis). Așa că măcar să fie într-un loc în care o să vă urăsc pentru că nu-mi tihnește de voi experiența.

* Vedeți și voi pe site-ul evenimentului. În plus, de anul ăsta au și app pentru smartphone, ceea ce mi se pare chiar mișto din partea lor. Am testat-o, e cu listă și hartă și așa. Deci bună la casa omului. Cele mai interesante mi se par chestiile puse la cale de Muzeul Vasile Grigore, alea de la Bellu (pentru că avioane, logic), alea de la Curtea Veche (mi se pare fain și că ceva atât de bătrân poate intra în horă când e cazul), alea de la MNAR (se deschid și aici spații noi, adică vechi, cică). Se bagă anul ăsta Universitatea Spiru Haret, din nu știu ce motive, însă se bagă cu niște proiecte chiar faine (mai ales ăla cu restaurarea fortului 13 Jilava, lucru care știu sigur că e interesant pentru unii dintre voi), chestie care mă nedumirește și mai mult. În plus, vă zic că la Muzeul Enescu, chiar dacă expoziția e mereu aceeași și în nopțile muzeelor personalul e și mai sictirit decât de obicei, se întâmplă concerte uneori interesante la ocazii din astea. Oricum, e excelent pentru o pauză între chestii mai active. Na, că era să uit de Palatul Știrbei, unde iar se întâmplă ceva eveniment temporar (dacă vă mai aduceți aminte, așa s-a întâmplat și acum ceva ani, înainte să intre în restaurare. Între timp, l-au restaurat așa de bine încât arată fix ca înainte să se apuce de el, ba chiar mai rău, să juri că nici n-au pus mâna pe el, nu alta.)

Orice ați face în seara asta, sper să ne călcăm pe picioare prin oraș și să vă urăsc din tot sufletul.  Am zis.

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s