Avem o tara, o datorie

„Ca sa nu mai ramâie repetent si anul acesta, mam’mare, mamitica si tanti Mita au promis tânarului Goe sa-l duca-n Bucuresti de 10 mai.” (I.L. Caragiale – Dl.Goe)

Cum 2012 – anul Caragiale – nu-i departe, tanti Mita, cunoscuta si sub numele de cod Dan Matei Agathon, cu th, fost ministru al turismului, actual presedinte al Federatiei Patronatelor din Turism, familiar publicului larg prin incercarea de naturalizare a palmierilor pe plajele romanesti, pe bani publici, evident, s-a hotarit sa se inspire din opera marelui dramaturg (asa am auzit ca i se zice) si sa ceara „reanalizarea programei de invatamant si modificarea ei pentru incheierea anului scolar pe data de 1 iunie macar pentru clasele I-VIII” (conform Hotnews). Mareata idee ar fi ca in acest fel familiile si-ar putea permite trimiterea copiilor la mare la tarife reduse.

La aceasta initiativa ar putea subscrie si patronatele din agricultura si zootehnie, terminarea scolii la 1 iunie putind oferi copiilor care nu au bani de autostop pina la Bamboo-Mamaia ocazia de a se oferi voluntari la campania de recoltare a griului sau, daca nu au nici bani de rata pina la ses, la dusul oilor la munte, activitate care nu necesita nici un ban, deplasarea facindu-se prin mijloace specifice transhumantei. Mai exact, la picior. In acest scop, solicitam Ministerului Educatiei alocarea de fonduri pentru cursuri suplimentare de cosit, greblat, mers pe jos si cintat din fluier.

Trebuie sa precizam ca aceasta initiativa nu este doar binevenita, dar chiar necesara in lumina noului pact dintre BOR si Ministerul Agriculturii. Interventia Cavalerilor Crucii are toate sansele sa inmulteasca, dupa binecunoscutul model biblic, recoltele anuale, recolte ce ar fi sortite risipirii in absenta unei forte de munca suplimentare, proaspete si entuziaste.

Ba chiar am putea sugera ministerelor de resort combinarea acestor doua directii prin organizarea taberelor nu pe litoralul Marii Negre, ci pe acela al Dunarii. Insula Mare a Brailei, teren manos smuls prin stradania a mii de voluntari la munca silnica din ghearele apelor acum multi ani, aceasta mica Olanda a Romaniei, poate fi destinatia ideala pentru orice tinar care vrea sa-si dezvolte personalitatea prin joc, munca si voie-buna.

Bine, bine, da’ cum ramine cu educatia? Pai… care e problema? Doar am vazut cum sta treaba cu examenele nationale, bac si facultati. Chiar credeti ca or sa faca o diferenta citeva saptamini in plus sau in minus? Fraierii aia cu note mari or sa-si care Dostoievski si Gazeta Matematica dupa ei la sapa, pe restul oricum n-o sa-i afecteze. In plus, or sa fie si profesorii mai relaxati la clasa, poate mai multumiti cu salariile lor data fiind reducerea numarului de ore. Si poate le iese si lor ceva bonus din coordonarea acestor tabere.

Gata, ma opresc. Altfel gasesc rezolvari la toate problemele Romaniei si n-o sa mai am despre ce scrie data viitoare.

Pionieri, tot inainte!

9 comentarii

 1. Daca tot e s-o facem lata(pardon, ingusta!) ar fi binevenit ca si anul scolar sa nu mai inceapa pe 15 septembrie ci pe 1 octombrie, ca reduceri de pret pe litoral sunt si toamna, la sfarsit de sezon estival.Iar in agricultura incepe culesul de struguri, de prune deci se mai poate consuma ceva energie ca sa inceapa copiii scoala intr-o forma fizica de invidiat.Si ar fi bine si ca toata luna decembrie sa fie vacanta; s-ar face economie de combustibil in scoli si copiii pot fi mobilizati la dat zapada cu lopatica…Da, pionieri, tot inainte! Ca inainte era mai bine…

 2. Sărumâna tanti Dragon,

  Uite, la noi la școală sa anticipatizat aceste probleme și, sub coordonarea conducerii locale de partid și de stat, sa găsit o soluți simplă care funcționează 100%. Toți copi și copile care vreau să merge să face bae dă soare pă litoral trebue să vie cu dovada că nu să duce la bulgari, adică e bune rezervări pă buching punct com sau chear bilete dă penseonari la Techierghiol și să deie o declarațee pă propria răspundere că la băele elea o să înveță dă capu lor ca să recupereză materia. Domni și doamne profesor și profesoare o să deie și dânși la fel pă propria răspundere tot o declarațee cum că notele de lea pus când copi și copile ierea pă litoral reflecteză cunoștințe reiale. Apoi măi trebuie să aducem chitanța cu cotizația plătită la zi și o caracterizare di la părinți cum că sîntem copi, da mai ales copile, buni și navem probleme dă adaptare în discoteaci. Și gata, ne vedem tocma la bac.
  Și să ști că mai mulți grupi dă elevi ie nemulțumiț dă ceai zis matale cu struguri și alea că dă ce să culege cân poa să le ia dân supermarket. Zi matale că nuiașa. Păi vez ! Ai fost răutăcioasă și să nu te mai superi atunci când dăm cu pietri dupe cotoiu lu matale că șașa nul înghite nici Răspopeasca di la 18 dă când ia cotârcito pă Fifi a iei și pormă a lăsato păntru bagaboantele elea dupe stradă da miorlăit săraca Fifi o săptămână dă tristeță dă naînchis un locatar ochiu noaptea dăi vedeai ziceai că ie zombi.
  Hai că io am plecat să plătesc cotizația și pormă să rog pă unu di la a treia D săm scrie dăclarația, că pă iel lanvățat măsa să scrie. Deh dacă femeia ie fără servici ce să faci, nu săraci părinț noștri care ie patroni dă firme dă aleargă toată ziua păi și când să nenveță, nu nenvață că nare când.
  Sărumâna

 3. Domnu’ Bob, Raspopeasca v-a indus amarnic in eroare. Oroare, cotoiul lu’ mamale este nu doar castrat, da’ la scopire s-au extras componente de dama. Asa ca Raspopeasca minte de ingheata apele, asta fiind singurul motiv pentru care inca sforaie pe canapeaua ei si nu intr-o urna funerara, pe caldura asta e binevenita o sursa ieftina de racoare.

  Revenind la dumneavoastra si colegii dumneavoastra, stimate elev Bob, procedura pe care o urmati este una incompleta. Inca de la reforma lui Antim Ivireanu de pe la 1710 a devenit inacceptabil ca documentele ce atesta ne-descalecarea pe plajele taratului bulgar sa fie semnate cu X-uri sau amprenta digitala a petitionarului. Va trebui sa localizati cit mai rapid biserica cea mai apropiata si sa apelati la preotul paroh intru intocmirea zapisului doveditor. Ocazie cu care puteti bate si vreo doua, trei sute de matanii pentru bacul ala ce va sa vie. Aveti nevoie.

  Va pot intelege daca nu voiti la strins de struguri. In ciuda apelativului cu care m-a invrednicit domnisoara Photini, nu sint un balaur chiar asa de rau. Va pot redirectiona spre o cariera mai atragatoare, se gaseste oricind piatra de spart daca strugurii vi se par prea acri.

 4. Sărumâna tanti Dragon,
  Vă răspunz sistemic cum nenvățat la ora de alea, cum le zice, cu unu și zero sau așa ceva, nu, nu ie ics și zero cum am crezut și io lanceput, da nu măi știu cum să chiamă da ie o materie ceva, că sigur am auzit io undeva huliganismu ăsta, sistemic, alfel nuț ziciam io la matale dă iel că știu că matale pă urmă mă soui la tot blocu că mă duc digiaba la școala aia ruso-americană sau de care ie unde învîț io.
  Deci dacă tanti Răspopescu ma păcălit să vez că doo luni numa ceo săi sun la ușă și fug numa dal dracu ca săi miorlăie Fifi la ore deveremi din nopț.
  Dacă matali crez că io poț ca să intru cu șeptaru la biserici însamnă că matale nai fost numa pă jos în paraclis. Daț zic io și nu mă supăr căț zâc, ie porțâle mici bre șim zgâreie oglinzile pă stânga și pă dreapta.
  Și dă bac ce săț spui, mie mispare cam mult tri suce dă mutănii sau ce zici matale, io mă gândeam la maximus doo suce dă coco, da să zâc că no fi gaurăn anvelopă, că ie criză și cam înțăleg. Hai că vorbesc cu clasa să lom și orătănii dalea, o să lom curcani, ba nu curcani că mă ea cu frig pă șira la spinare, lom ceva ceom găsi pân curțile la omini, da nu curcani, dacă ie dăm doo orătănii dă probă ca să zic așa. Șun carton dă oo.
  Io nam apelat nimic nuș ce zici matale oricum nam io număru la tanti Poftim aia. Și cu spartu la piatră ce te schimbași așa repede, păi bre, nu ie dăstui telectuali ăn țarișoara asta a noastră zbuciumată care să sparge la piatră ? Noi eștia care ne descurcăm măi greu cu școala io zic să rămânem la struguri că ne mai pricepem așa cum să transformă ei în vin odată lam băut pă tot de nici nu ști care recoltă a cui, navem și gata, pa, să făcu crăciunu și aia ie, plecăm la ol inclusiv în turcia dă reveleon și cine măi știe. Păi vez !

  Auz, da eșt sigură că nenea Intim ăla ie cu amprente și alea că io mă gândisem zic bă mă duc așa dal draq pân la bulgari să bag o friptură ceva da acu dacă zisăși că ie cu amprente mă cam speriași. Chiar așa ie ?

 5. Domnu’ elev,

  Va inteleg reticenta la matanii. Nici eu n-as vrea sa fac genunchi la pantalonii Harmani. Doua sute de coco, in schimb, ar putea sa aranjeze lucrurile. Va avertizez insa sa nu uitati sa puneti raspunsurile la intrebarile de la bac intre ghilimele si sa specificati sursa. „Vasilica Okelaristu Tocilaru Clasei – Teza Bacalaureat, Examen Limba Romana, 2013, sesiunea de vara, pg. 2”, de exemplu. Sfatul, desi contraintuitiv, este foarte util, credeti-ma. In felul acesta, cind veti ajunge parlamentar, nimeni nu va va putea acuza de plagiat.

  Buna ideea cu curcanii. Va sfatuiesc, pe aceeasi linie, sa va feriti si de sticleti. O captura de pitici de gradina ar fi mult mai adecvata situatiei.

  Imi pare rau daca v-am speriat cu alternativa la culesul de struguri. De fapt, ati interpretat gresit intentia mea. Intelectualii sint fiinte sighinase, fragile, li se murdaresc imegiat ochelarii cu praf de piatra, circotesc in continuu despre metoda optima de minuire a barosului, nu-s buni de nimic. Ma gindeam ca dumneavoastra, daca ar fi sa ne luam dupa grosimea lantului, aveti o conditie fizica net superioara. La fel si ceafa, ceafa e semn de potenta fizica. Poate ar trebui sa le aratati cum se face, sa le iasa odata pentru totdeauna fumurile din cap. Mama domniilor lor de elitisti!

 6. nu era de-ajuns sa ne procopsim cu dragon, acuma uite, cade vestea ca avem, cica, tzara.
  o tzara. ba si o datorie.
  o veste „bad” nu vine niciodata singura.

 7. Minunile vin intotdeauna cite 3. Iar cele de soiul asta nu tin doar 3 zile.

 8. Păi tanti Dragon, ezact asta zisasăm și io. Ete și cu eltiști ăștia ! Păi până când ! Bravo ! M place cum gândeșt, o săț aduc și la matale fro ceva găini și alea, țâ le aleg palea mai frumoase.
  Da să ști căs cam mâhnit, adică trist așa, păi mă tanti, da cine stă bre să scriie alea toate și cu ghiliomele și fără, păi ce mă tanti noi suntiem arcademicieni ! Dăm coco și gataaaa ! La facultate ! Păi uite că mam mai contrazis cu o belea dă prefesor, da ce mă, Pictagora ce mă ce bacalureat avia mă iel ? Eee ! Nici facultate navea mă ! Avea un băț cucare să jucan nisip și uite ce om marea ajunsără ! Sau Hermistocle, păi ce iel invățasă latină ? De unde bre că ierea sărăc, mai sărac ca Ovidiu, că Ovidiu daia mă știa iel cu ergocito sum și toate alea mă, că tacsu al lui ierea ceva baștan, pân sereiu lor sau ceva. Da alfel ! Pff, mă tanti ca să nuț mai zic dă toț comtemproani cacum ar fi Skant și Englezu, or Bah cu Moțart și toț dân neamu lor, că ăștia a avut niam mare, cam ca daci așa.
  Și la eliști mam gândit io mă, le lom ochelari mă, na să vedem ce mai zice iei ! Și mai lasăi bre că puțână gimnastică na stricat bre la niminia. Uiteașa să descoperă încun Cumâneci or un Hangi ceva, care e talent ascuns numa cu egsercițiu fizic îl vez nu cu lins la păgini dă jurnale bre ! So țâi minte pasta cam spuso io, un om mare în devenire.
  Hai că mă bag la nește formulen Escel cam nevoie la un proiect.
  Sărumâna
  P/S Mâini viu cu găinile alea deț promisăi.

 9. Băi strugurele ! Că abia acu văzui co deranjași pă tanti Dragon, băi deci ascultă la un om mare ca mine băi ! Bă ! Nai țară, nai ce fura bă ! Tu crez că nemți, dau egzemplu întâmplător, nar fura mă și ei ? Eee ? Așa crez ? Băăă, ar fura dar rupe bă, da ei nare țara lor bă, că ie toată a germanilor, așa a rămas după răsboi. Și asta e bă, fiecare cu norocu lui. Ai noroc dă țară, furi, nai, nu furi ! Țac pac ! Simplu !


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s