Cadou pentru sociologii viitorului, sau despre constituția medievală a unui popor din secolul XXI

Oamenilor,

Știți cum se iese cel mai ușor dintr-un borcan cu ștevie? Se ia o furculiță, se ia un cuțit și se mănâncă frumușel și ordonat, în bucățele mici, borcanul.

Cât timp consumam micul dejun de mai sus (plin de minerale și vitamine), am zis să văd ce s-a mai întâmplat prin Univers, cât n-am fost eu în deplinătatea facultăților de babă. Așa am aflat că, în vreme ce eu eram prinsă într-un borcan cu ștevie, iar voi dracu’ știe ce făceați, se pune de o Constituție care ne va trimite direct în istoria omenirii, ca singura țară care a făcut vreodată doi pași înainte și patru sute înapoi. Mai mult decât drumurile de natură să provoace mirarea oricărui european civilizat, mai mult decât corupția sinistră, mai mult decât medicii care fac injecții intravenoase în arterele oamenilor și decât dărâmarea unor monumente istorice hoțește, peste noapte („nu știm dom’le, a venit unii cu un buldozer”), mai mult decât universitățile aflate pe același loc în clasament ca cele din Trinidad Tobago. Mai mult, poate, și decât un prim-ministru plagiator care se face de un an că plouă, în timp ce toată comunitatea academică îl scuipă pe căpușorul lui rotund și decât un acolit al acestuia care e cunoscut pentru faptul că nu a făcut nimic, niciodată. Dap. Chiar mai mult.

Să trecem puțintel în revistă câteva dintre propunerile pe care le-au discutat în ultimele săptămâni niște oameni a căror inteligență îi califică, cel mult, pentru modificarea legii fundamentale a ridicării gunoiului de pe străzi.

Mai întâi, s-a zis că România trebuie să fie în continuare homofobă, pentru că la dracu’ cu direcția generală a lumii moderne (n-o să aduc vorba despre mentalități normale la cap, pentru că astea pot fi considerate chestii subiective. Deși mi se pare semnificativ faptul că poporul român rămâne printre ultimele cu pretenții de civilizație care moare de grija cui cu cine și unde se fute.) Deci băgăm în Constituție faptul că numai un bărbat și o femeie se pot căsători (chestie care, s-a demonstrat, merge garantat), ceea ce e o declarație mai clară a faptului că în România nu am auzit de discriminare decât dacă am scrie chestia asta pe graniță.

Apoi, băgăm în aceeași Constituție, care acum e homofobă și încalcă un drept serios al omului, o prelegere despre rolul Bisericii Ortodoxe și Casei Regale în istoria statului român. Pentru că, așa cum vedem pe la toți europenii destupați la cap, rolul unei Constituții este să țină loc de manual de istorie. Discriminatoriu și el, pentru că băgăm rolul istoric al BOR în istoria României, dar nu băgăm și rolul evreilor, armenilor, catolicilor din Transilvania*, al Patriarhiei din Constantinopol și al celei de la Peć. La fel, dacă băgăm rolul Casei Regale, ce facem cu rolul domnitorilor dinaintea ei? (Aici chiar mă mir că naționalismul românilor i-a sărit pe Ștefan, Mircea, Mihai și Cuza). Nu facem. Pentru că nu ne gândim la realitate, ci la cum să cedăm unor presiuni venite din partea cui a visat ceva interesant azi-noapte. Oricine știe că despre asta e vorba într-o Constituție: primul articol să fie o lecție de istorie, al doilea de geografie, al treilea de morală homofobă, al patrulea de religie. Ceea ce nu mă face decât să sper că al cincilea o să aibă bunul simț al consecvenței și o să retragă dreptul de vot femeilor.

Mai departe, aflăm că parlamentarii capătă un cadou, fiind scoși de sub jurisdicția Înaltei Curți de Casație, tot procesul urmării lor penale încâlcindu-se și fiind, prin urmare, mai ușor de controlat. Mi se pare normal, adică dacă tot suntem aici, de ce să nu aranjăm o chestie și pentru noi? Și așa nu putem pleca în Caraibe că trebuie să le facem ăstora Constituție. Futu-le muma-n cur (tatăl am stabilit deja că  nu e voie, nu de alta.)

Având în vedere chestiile de mai sus și altele care o să vină, fac ce n-am făcut și n-am crezut să fac vreodată. Vă îndemn să ieșiți la vot, când o fi de votat sinistroșenia asta. Pentru că românii sunt, la modul general de mentalitate a masei populare, homofobi, superstițioși și complet lipsiți de tresăriri existențiale sau logice. Românul știe că Dumnezeu a zis cu bărbatul și femeia, deci e lege (românul, de asemenea, nu face nici un fel de distincție între legea Bisericii și legea laică, dar asta pentru că, de asemenea, nu face nici un fel de distincție între stat și Biserică. Vă sună cunoscute chestiile astea? Exact. Bine ați venit în Evul Mediu.) Iar procentul necesar succesului unui referendum se vrea modificat și el (firește, cum altfel?), de la 50% la 30%. (De ce 30%? Ce semificație are numărul ăsta, cum s-a ajuns la el? 50% înseamnă ceva, dar 30%? De ce nu 21,853% , sau 36%, sau 49%? Încă unul din misterele minților care cică ne conduc.)

Convingerea mea este că se găsește berechet 1 idiot din 3 români majori, care să voteze o lege care ne pune în urma oricui a auzit de drepturile omului, de separarea puterilor în statele moderne și de justiție pe bune. Așa că pentru prima dată mi se pare nociv ca oamenii ca mine și ca unii dintre voi să stea acasă, manifestând același interes pentru mersul țării ca pentru o balegă de cal care se usucă pe drumul dintre Cuca și Măcăii.

Dacă tot mă mișc din casă, eu una o să încep să mă interesez și cine sunt cretinii care, puși să compună o Constituție pentru România secolului XXI, au venit cu una din 1652. Dacă tot atât i-a dus capul și legea țării va fi cea a Bisericii (plus niște portițe în plus pentru corupție, că nu strică), măcar puteau să ne facă niște economie de bani și să copieze Pravila cea Mare. Scrie în ea și chestia cu căsătoriile între persoane de același sex (dar alea între bărbați de 14 ani și femei de 12 sunt ok) și despre cât de nașpa sunt păcătoșii de alte religii și cum nu trebuie să ne amestecăm cu ei. Și despre cum e ok dacă-ți bați nevasta cu pumnul sau palma, dar nu cu bâta – sau, cel puțin, nu până se rupe bâta (aici, pg. 183, în caz că aveți curiozități de genul). Mi se pare util, pe drumul pe care s-a pornit. La fel cum mi se pare interesant și că turcii care se bat ca ei înșiși zilele astea prin Istanbul o fac, cică, și ca împotrivire la islamizarea statului. Noi băgăm Biserica în Constituție. Ok din nou.

A, mai scrie în Pravilă și despre cum pot fi vânduți sau pedepsiți robii țigani, dar discriminarea asta înțeleg că am tăiat-o de la rădăcină și am eradicat-o din mentalitatea poporului român, interzicând folosirea termenului „țigan”. Uh, ce bine.

*Hopa, scuze. Se pare că i-au băgat și pe ăștia. Brusc, totul a devenit ok.

Numai eu mă gândesc cu groază la proporțiile pe care o să le atingă, pe lângă dimensiunea prostiei acestei Constituții, și dimensiunile ei fizice? Se pot scrie (și s-au scris) zeci de doctorate despre rolul confesiunilor religioase în istoria spațiului românesc. Ce dracului caută doctoratele de istoria culturii în Constituție? Avea Ponta câteva surse de inspirație rămase nefolosite pe etajeră?

7 comentarii

 1. dar nu scrie ca un barbat nu poate avea sapte femei. daca totusi scrie, atunci e ipocrizie.

 2. În care dintre cele două constituții, varianta din 1652 sau aia din prezent? Că în aia din 1652 nu doar că scrie că bărbatul poate să plece în lumea lui și să aibă câte femei vrea, dar mai zice și că soția e obligată să aștepte vreo 3 ani înainte să ceară carte de despărțire pe tema asta. Și aia, doar dacă între timp nu i-a trimis ăla bani sau ceva.
  Deci, câtă vreme sunt toate pravoslavnice, ești în regulă. Spor.

 3. Muahahhahahahaaaa câte procese pot fi intentate statutui român după varianta asta de Constituție! Fiți atenți. „Art.4.- (2)
  România este patria comună și indivizibilă a tuturorcetățenilor săi.
  Orice discriminare bazată pe sex, culoare,origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă,credință sau religie, opinii politice sau de altă natură,apartenența la o minoritate națională, avere, naștere,dizabilități, vârstă sau orice alta situatie este interzisă.” (sursa)
  „Orice altă situațe” nu include și orientare sexuală? Și nediscriminare pe bază de orientare sexuală nu înseamnă posibilitatea căsătoriilor homosexuale?
  O să fie mult mai amuzant decât credeam.

 4. care spor babo? la aberatie sau la inversul ei pervers?
  dupa cum vaz, ‘mneata pandesti casatoria la cotitura. pai râzi degeaba, babo, nu mai ai cum indrepta lucrurile pentru ca:
  femeia, are ea are drepturi egale cu barbatul? da.
  atunci care e deosebirea legala intre acestia? pai nu vedem niciuna.
  deci se vor putea casatori intre ei fara deosebire? da, pentru ca, tocmai am zis, nu-i nicio deosebire.
  si cu asta am incheiat, vad ca nu mai ai replica. aud? n-aud nimic. nu mai ai replica si gata. dar nu te intrista prematur,
  sa trecem totusi mai departe.
  ce e aia „casatorie”? un concept arhi-depasit. cate se fac, atatea se si desfac, precum spune si scriptura, cu conditia sa citim bine. or, noi nu citim. deci n-are sens sa mai vorbim despre casatorie. hai mai bine sa bem o cafea si chiar mai multe daca ne descoperim afinitati (traducere libera dintr-un dicton francez contimporan).
  cum bine sugeram mai sus, constitutia va trebui sa inlocuiasca „casatoria” perimata (si sa elimine cacofonia asta pentru totdeauna) cu conceptul rafinat de „afinitate”. apropo, tu platesti cafeaua.

  mai apoi sa binevoiesti ‘mneata sa analizezi cauzele regresului societatii, pe care il vom numi insa „progres”. si sa ne arati de unde se vor copia
  paragrafele noii constitutii, pentru ca tot ce merge trebuie sa fie musai copiat si pentru ca cine nu copiaza e dusmanul lui Ponta.

 5. Plurigamia, păi da, dar deși bărbatul e egal cu femeia, unii bărbați sunt mai egali decât alții și unele femei mai egale decât altele. Și atunci cum se împarte chestia aia cu nediscriminarea? Pe lung? De la 5 la 6, în spatele alimentarei de la colț, da dom’le îl cunosc pe șefu, știe el, ooooh doamna Popescu, bună ziua, cătă egalitate să vă dau? Aveți o pungă neagră?
  Cât despre afinități, ele de obicei rămân mult în urma consumului meu de cafea, care se măsoară în cisterne. Afinitățile se măsoară în afine.
  Hm. De unde să copieze Constituția, că bine zici. E nasol. De la SUA nu se poate, că ăia-s stat federal. Poate după ce termină cu regionalizarea. De la UK nu, că în ciuda ideilor PNTCD, încă nu suntem monarhie constituțională. (Și nici nu ne mai vine haina, acum.) De la Belgia am copiat-o pe aia de vor s-o amendeze acu, iar de la Belgia modernă nu vrem, că riscăm să aibă cine știe ce chestii deranjante în ea. De la Ungaria, că tot suntem pe drumul cel bun cu homofobia. Și atunci băgăm în articolul despre istoria României și rolul coloniștilor secui, liniștim și Har-Cov și ne continuăm veseli existența printre gropi și gunoaie.
  Prin urmare, aș zice că regresul e cauzat de faptul că, după ce am copiat de la romani, bizantini, turci și francezi, am rămas fără modele și ne învârtim ca floarea-soarelui în teza la mate. Am rămas fără surse de inspirație, că pe alea care chiar merită copiate nu ne dă mâna să le copiem, e mult de scris și știu formule complicate, n-o să ne creadă în veci profa că ne-a venit nouă ideea.
  Mă întreb ce fel de constituție are Trinidad Tobago.

 6. Oamenilor, revin cu un comentariu după propriul meu comentariu la propria mea postare, numai pentru că Dan Tapalagă de la Hotnews își pune o întrebare legitimă și foarte asemănătoare cu una de mai sus. Doar că dă și un răspuns. Care ne lămurește: Constituția unei țări trebuie să țină până la alegerile viitoare. Ca și drumurile, citostaticele și dosarele de corupție.

 7. ma simt dator sa te contrazic, dom’le Dan Tapalaga de la Hotnews. domnia mea, Plurigamias VeryHotNewsensis ot Obcinile Bucovinene,
  crede o sa tina mai mult. si asta pentru ca in românia, un lucru prost facut tine oricum mai mult decat unul bine facut din cauza ca cel din urma e sistematic demolat de urmatorul guvern. si nu altminterea.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s