Constituția, serial tragi-comic, ep. 2

Motto: „ Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica;

dacă totuși se schimbă, să se schimbe în rău.”

Țara lu’  Caragiale, 2013

Oamenilor,

Revin la ceea ce aș numi, dacă aș scrie în engleză „my pet peeve”, dar cum nu fac asta, numesc simplu „dracu’ meu pătrat”. Unul din cei mulți, aveți dreptate. Asta e. Nu se mai fabrică praf de curcubeu, am întrebat la fabrică. Mai aveau doar praf de cur și praf de beu, ceea ce nu mă interesează pentru că știu cum e. Ba mai știu și cum e să-ți facă praful de beu curul praf, dar asta e altă poveste.

Bun. La ce ziceam că revin? Așa. La Constituția României și de ce nu doar că o să votez împotriva ei, dar o să scriu și un eseu pe buletinul de vot care o să blocheze vreo șaișpe ore procesul democratic de votare la secția pe care o să binevoiesc să o onorez cu cadavrul meu umblător. O să fac asta, vă amintiți, din cauza numeroaselor porcării pe care ea le cuprinde, și în timp ce un om normal s-ar enerva pe portițele de scăpare pe care și le construiesc parlamentarii de azi, acuzații de mâine, pe mine mă zgârie pe ochi știți ce: paragrafele de istorie, religie și morală ortodoxă ale poporului român, care nu au ce căuta în afara cărților din respectivele domenii. Și cu atât mai puțin au ce căuta într-o Constituție.

Revin la asta pentru că mi-am amintit ceva: un alt document de stat care s-a erijat în manual de istorie poate fi găsit aici. El se numește  Programul Partidului Comunist Român de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism și datează din 1975. Interesante în momentul ăsta sunt mai ales paginile 27-34, despre continuitatea poporului român și identitatea Daciei antice cu România secolului XX. (Și restul documentului e o comedie, eu vă sfătuiesc cu drag să-l citiți pe tot.)

Atunci, paginile alea serveau un scop. De stai să te întrebi, minunea asta care se pune la cale cărui scop servește? Și mai ales cine pula lu’ Decebal o scrie? A, comisia e condusă de Crin Antonescu. Tocmai când credeam că e prea inert ca să poată face vreun rău și mă enerva că n-are ce să mă enerveze la el.

3 comentarii

  1. oricum voi vota neaparat contra acestei ineptii, doar din motivul k a fost ejaculata de mintea bolnava a lui cacarau… la nimic bun nu ma astept din partea lui cacarau si-a partenerilor lui! yo revin la întrebarea: cine, cum si de ce îl vrea pe acasăt?!?

  2. vai de noi

  3. Întru totul de acord… Cum Constituţia este legea supremă într-un stat, care se aplică pentru toată lumea, n-au ce căuta printre ale ei rânduri referiri la istorie, religie, familie, etică şi morală… nu de alta da’ poate nu chiar toţi suntem daco-romani, ortodocşi, familişti convinşi ori foarte morali şi etici în fapte şi gândire… şi tocmai Constituţia ar trebuic să nu facă astfel de discriminări pe criterii de genul celor enumerate… Da’ asta evident dacă ne referim la normalitate… să-mi zicpă mie cineva ce draq e normal la noi… a da, nu mai e nevoie, în (ne)mărginita-mi înţelepciune am descoperit singur… la noi e normal tot ce-i anormal pentru că suntem pe invers, deşi ca buni creştini nu acceptă asta şi tot normal este să fim conduşi de anormalii pe care tot noi majoritatea anormală i-am pus acolo, plus un Crin (şi nu ăla de pe blazonul medieval al Franţei) să fie şef al Comisiei care se ocupă de elaborarea Constituţiei…. C’est la vie!
    Şi zici că te oboseşti nu doar să levitezi pân’ la secţia de votare, dar îi mai şi onorezi cu un eseu artistic… Cam mare efortul pt. mine, dar dacă stau să mă gândesc poate merg şi io, da’ scriu pe buletin un fel de remake la Istoria religiilor evident succint, amintind de apostoli, sfinţi şi restul exprimărilor elevate…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s