BIAS 2013 sau despre când te bucuri că cineva face tot ce nu se poate ca să te omoare

Oamenilor,

După cum am uitat să vă mai anunț anul ăsta, ieri a fost Bucharest International Air Show 2013. Motiv pentru care ziua a debutat, ca niciodată sâmbăta, la ora 10, cu mine încercând să asasinez telefonul care suna ca să-mi amintească de faptul că într-un sfert de oră începea prima chestie pe care chiar voiam s-o văd. Baltic Bees, și noroc de zborul de seară. Dar să luăm lucrurile în ordine.

Subsemnata, Petronia Marcs, declar că am două Crăciunuri pe an, unul odată cu toată lumea, în decembrie, și unul odată cu numai o parte din lume, în iulie. Când niște oameni fără nici un pic de respect pentru gravitație, legile zborului și fizicii și tahicardia altora provoacă niște mici infarcturi altor oameni, care nu au nimic împotrivă. Ba chiar se bucură și suportă, în acest scop, niște călduri ucigașe, la care altfel nu s-ar expune pentru nici un alt motiv pe planeta asta.

Am năvălit așadar din pat direct în geantă, după care m-am înlocuit în zisa geantă cu niște cremă anti-homar-uman, cu o sticlă de apă și cu pițigoiul Peracle. Înșfăcând cheile de la boxă, apoi pe cele de la terasă și după încă cinci încercări pe cele ale casei, și spălându-mă pe față în acest timp cu cealaltă mână, am zbughit-o pe ușă la ora 10 jumate.

La aeroportul Băneasa, locul faptei, am ajuns, firește, pe la ora 12. Pentru că autobuzul 205 vine mai rar decât actele filantropice ale BOR. Izbindu-mă de toate avioanele expuse între intrarea de la hangarul de expoziție și scenă, fiindcă pe cer făceau deja tumbe Hawks of Romania, am reușit să mă opresc într-un loc în care să nu mă transforme soarele în cenușă. Orice loc ar fi fost potrivit pentru asta, ce-i drept, pentru că purtam pe cap o umbrelă de plajă deghizată în pălărie și fixată de nădejde cu holzșuruburi.

Din fericire pentru unii participanți la eveniment și pentru prezentatorii lui (dacă numele Pavel Bartoș vă spune ceva, poate vă întrebați mai abitir ca mine ce dracului căuta omul ăla acolo. Eu am început să mă întreb prea târziu), până s-au oprit Hawks din ignorat legile zborului eram deja îngropată în asfaltul pistei până la glezne. Și mi-a fost prea lene să mai fac ceva în privința asta, mai ales că decola între timp Luca Bertossio, iar inumanii de Iacări Acrobați se pregăteau să ne omoare iar. Că tot am zis de el, Luca Bertossio este un campion mondial de planorism care arată într-un fel de cere pumni. Odată ce ajunge în aer, însă, pumnii ți-i dai tu, adică eu, care constați că nu orice copil de 24 de ani care arată ca un hipster exasperant știe doar să butoneze un iMuie și să poarte, cu un aer atotștiutor, pălăriile lui bunicu-său. Unii știu să facă așa ceva, adică o jumate de opt cubanez. Cu un planor (hint: aparatul de zbor e de căutat la unul din capetele dârei de fum, întotdeauna).

DSC_3743

În fine, long story short, Jurgis Kairys nu e om, ca de obicei, iar zborul de seară al BIAS este ceva care merge foarte bine cu niște nori apocaliptici și câteva picături de ploaie. Fix 10, de altfel, dar suficiente pentru ca turma de vajnici admiratori ai aerobaticii să-și pună scaunele de plastic pe cap și s-o tulească în direcția parcării, pentru a se întoarce la fel de turmește trei minute mai târziu, când a trecut furtuna. AlphaJets sunt niște avioane foarte mișto, Flying Bulls nu sunt nici ei foarte normali la cap și Baltic Bees, chiar dacă nu sunt Turkish Stars sau Frecce Tricolori de anul trecut, sunt totuși niște cetățeni complet săriți de pe fix. Însă motivul pentru care la anul trebuie să veniți la zborul de seară al BIAS este simularea de luptă a Air Bandits (=Jurgis Kayris +Iacării). Poate să nu-ți placă Du Hast a celor de la Rammstein deloc, poți să consideri, ca mine, că Aces High de Iron Maiden ar servi mult mai bine scopul și ideea, însă niște avioane care fug unele după altele de parcă viața lor ar depinde de asta și trag cu artificii în loc de rachete sunt ceva ce trebuie văzut măcar o dată în viață. La fel cum trebuie văzut Jurgis Kairys solo. Cu ochii mari și gura căscată, că așa te uiți la un om pentru care catalogul ARESTI (Biblia și Patul lui Procust al aerobaticii competiționale) nu mai înseamnă de mult nici măcar un reper de ignorat. La fel ca și gravitația sau G-urile.

Acum, am dezbătut câteva ore în capul meu dacă să vă pun o filmare cu chestia asta din final sau nu. Am decis, firește, să pun două. Camera pierde focalizarea destul de des, că lumina era indecisă rău, iar avioanele la care se uita erau mici și se mișcau repede, ale dracu. Dacă înțelegeți ceva din ea, înseamnă că nu trebuie nici să vă explic ce caută alarma antiaeriană într-o joacă de-a bătaia. Și pentru că WordPress e porc și nu mă lasă să pun video ca toți oamenii, am bătut la ușa unui cont de YouTube până mi le-a primit acolo. E posibil să-i fi promis clătite. Șșșșt.

Concluzia BIAS 2013? Sunt două, firește. 1: prezentatorilor și tuturor vorbitorilor evenimentului trebuie să li se bage în cap că ar fi de evitat folosirea excesivă a formulării „la BIAS”. Limba română e o curte suprinzător de mare, se poate. 2: muie MApN. N-avem bani de kerosen pentru demonstrații aeriene, dar avem bani de prostii și mizerii politice și de afaceri. Ok.

3 comentarii

  1. , dar de ce tot suna alarma??? sa va sperie ???sa faca atmosfera ? ok, oricum e fine sa vad asa ceva in Ro , bravo !
    si de la mine- vara asta -; blue angels mereu super ! ^5

  2. Deh… noi nu am avut parte de o experienta din cockpit, doar de la sol 😀

    Alarma anti-aeriana suna pentru ca se simula un atac aerian cu bombardament la sol.

  3. nu totcezboara manaca kerosen. noi, asociatia „pace si carburanti bio” deci simpatici cetateni, suntem indignati de folosirea combustibililor fosili pentru satisfacerea adrelaniceasca a unor „debilis socialisantis” care in loc sa ia viata in piept prefera sa ingroase randurile spectatorilor la cursele de cai putere consumatori de oxigen vital omenirii si poluanti agenti de formula unu si aviatic miiting. huo. idem.
    expelliarmus!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s