TIPOGRAFIC MAJUSCUL (și alte caractere subversive)

O poveste care merită toată atenția. Una adevărată, adică. Și în același timp o poveste care, așa cum le stă bine poveștilor bune și adevărate, veți vedea că poate fi privită din foarte multe perspective. Una dintre ele ar fi cea a vîrstei, să zicem.

Acum cîteva săptămîni, protestatarii anti-RMGC treceau pe sub geamurile studenților cazați la Leu 2, sperînd ca aceștia să confirme scenariul conform căruia aceeași studenți ar fi urmat să îngroașe rîndurile coloanei de manifestanți cu miile. S-a dovedit însă că acești prieteni de nădejde ai revoluțiilor aveau alte treburi. Vreo 10 au coborît, în vreme ce restul priveau galeș de la geam și făceau cu mîna. Sigur, s-a încercat ulterior să li se găsească o scuză, cum că ei de-abia se întorseseră în cămine și, fiind nevoiți să doarmă cîte 5, 6 în niște debarale de 10 metri pătrați, se chinuiau să facă față situației. Total de acord, mai mult că sigur că imediat ce vor rezolva problema, studenții au să recupereze marșurile pierdute încolonîndu-se toți odată și mărșăluind câteva zile în șir fără pauză.

Spre deosebire de ei, în urmă cu 32 de ani, mai precis în toamna anului 1981, un puști de 17 ani din Botoșani dădea dovadă de (mult) mai multă conștiință civică și începea să facă revoluție de unul singur. Îl chema Mugur Călinescu și, uluitor pentru vîrsta lui, începea să aștearnă pe pereții mai multor instituții comuniste niște mesaje care vorbesc de la sine: „CETATENI! TREBUIE SA FIM CONSTIENTI DE ROLUL NOSTRU IN SOCIETATE SI SA SPUNEM UN NU HOTARAT STARILOR DE LUCRURI CE SE CONTUREAZA LA NOI! IN POLONIA PRIETENA, OAMENII AU DOBINDIT O LIBERTATE REALA, AU SINDICATE LIBERE, SI ACESTEA LE REPREZINTA CU ADEVARAT DREPTURILE, CHIAR DACA AU ACELEASI PROBLEME ALIMENTARE CA SI NOI!” Sau: „NE-AM SATURAT DE STAT LA COZI IMENSE! NU MAI PUTEM ACCEPTA MIZERIILE SI NEDREPTATILE DIN TARA ASTA!”

Firește, înscrisurile lui „dușmănoase”, așa cum aveau să le numească securiștii, scrise cu „caractere tipografice majuscule”, nu aveau să producă efectul (probabil) scontat. De vină era, desigur, nimic altceva decît frica morbidă a populației. Cît despre efectul înscrisurilor asupra autorului însuși, bietul Mugur nu făcea, cîțiva ani mai tîrziu, decît să prefigureze destinul altui scriitor subversiv, care deși nu avea să publice pe ziduri, urma să poarte în adîncul sufletului același mesaj lipsit de echivoc față de conducerea comunistă și sistemul pe care-l instalase. Numele lui, evident, Ioan Petru Culianu.

Un alt unghi din care se poate privi această poveste exemplară sunt înscrisurile însele. Cu alte cuvinte, probabil că dacă am aplica o lentilă istoriografică artei de a scrie pe ziduri începînd cu momentul Mugur Călinescu și pînă astăzi, mai mult ca sigur că am observa o involuție absolut halucinantă. Astfel, de la afirmația de bun-simț a acestui puști cum că ȚARA NOASTRĂ ARE O SITUAȚIE ECONOMICĂ GREA. DATORIILE EXTERNE AU ATINS 10.000.000.000 DOLARI, ÎN TIMP CE ÎN PRESĂ PLOUĂ CU „PETALE ROZ”, a fost nevoie, iată, de dispariția regimului căruia Mugur i se împotrivea pe față, pentru ca înscrisurile publice să capete următoarele forme: VREM COCA-COLA, TRAGE UN BILET LA BINGO, HAIDE STEAUA, MUE RAPID, ȚÎȚE MAI MARI, REDUCERI DE SĂRBĂTORI, IONUT O IUBESTE PE RODICA ETC. ETC. ETC. Ciudat paradox, care mă face să declar aproape convinsă: dacă atît Mugur cît și Culianu ar fi prevăzut această stare de lucruri, inclusiv înscrisurile publice virtuale tip FB și weblog 2.0., probabil că fiecare dintre ei ar fi lăsat-o mai moale cu dizidența.

În fine, ultima perspectivă pe care o propun pentru a privi această poveste este chiar cea dramaturgică, întreaga (și fabuloasa) poveste a unuia dintre puținii eroi reali pe care îi are această țară fiind dramatizată de regizoarea Gianina Cărbunariu la Odeon. Dramatizată, adică, la modul că tot ceea ce se vede pe scenă este transpunerea scenică a dosarului făcut de securiști lui Mugur Călinescu, ceea ce, să recunoaștem, nu e tocmai simplu. Spectacolul este excelent, dincolo de orice dubiu, așa că vă invit să mergeți să-l vedeți și să vedeți în același timp de ce, spre exemplu, Chris Simion nu e Gianina Cărbunariu și nici nu va deveni vreodată. În rest, faptul că vă veți familiariza cu ceea ce a făcut acest băiat curajos acum 32 de ani, nu poate decît să funcționeze foarte bine ca o oglindă a propriei voastre conștiințe socio-politice acordată (sau nu) la vremurile acutale.

vrem libertate

9 comentarii

 1. De Mucius Scaevola își mai amintește cineva?

 2. stai putin, deci comisia aia parlamentara numita „Rosia Montana”
  lucreaza in tot timpul asta? la ce? nu la contestatiile venite de la specialisti geologi, academicieni, ecologi, popor, multime, etc, nu, direct la gunoi cu toate astea. comisia lucreaza la extinderea legii pentru toate proiectele miniere secrete. uau.
  un altul e cel de la Certej unde a fost catastrofa comemorata astazi.

  alo, comisia! daca tot coci legi, uite o idee: ai vandut carne stricata si ai facut si evaziune fiscala (ce chestie, cum dracu’ si una si alta, trebuie neaparat o lege pentru asta). pai nu-i pacat? mai bine pune cianura in carne, ca asa nu se mai strica. ramane ca noua.
  zic si eu.
  cu asta se rezolva doua probleme, cu carnea si cu cianura, se consuma ambele. ramane numai chestia cu evaziunea fiscala. ma gandesc si mai vin cu o idee.

 3. De chestia cu cianura sunt proiectate deja sa se ocupe cianobacteriile, Lisa. Lucreaza o comisie la asta, adica se ocupa cu dresajul lor. Doar nu vrei cianobacterii scapate de sub control. Au dat si comanda de niste lese mici, sunt aproape dragalase. Stai sa vezi cand or descoperi la ce pot folosi eubacteriile.

 4. iar a facut-o de oroare dl ponta. cum scrie/spune ceva, cum iese scandal. acuma cica a dezvelit. cu alte cuvinte, chiar si cand dezveleste, tot prost iese. io nu stiu ce-o zice si nevasta-sa… ca uite:
  „… dezvelita de Victor Ponta scrie: „In memoria domnitorului Constantin Brancoveanu si a celor patru feciori ai sai, care au fost intemnitati in inchisoarea Yedikule la inceputul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie, si intru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor roman si turc”.

  baaai, cine a compus porcaria asta de text „dezvelit” la Constantinopole? nu care cumva unul Barbu de la InCultura?

  petronia, e de jale. trebe un text si pentru asta. nu e de ajuns sa ne batem joc de pietrele lui Brâncusi, acuma falsificam si istoria.
  deci „intemnitati” si atata tot. poate ca de fapt scrie „gazduit la Yedikule”. dar trebe verificat la fata locului ce scrie de fapt. cu mincinosii si prostii astia se duce dracului cultura, respect, valoare in general.
  ” …departe de scumpa lor patrie…” asta era partea poetica? de prost gust

 5. Da, Lisa, dar sa mentionezi „statornica amintire a istoriei comune a popoarelor roman si turc” fix in contextul asta, dintre toate, mi se pare de un simt al umorului delicios si inimitabil. Cel care a scris placa asta e fie cel mai coios patriot inventat vreodata, fie cel mai mare idiot.
  In orice caz, vorba ta, de investigat. Se face.

 6. ach, „prietenia seculara româno-turcă” s-a mai dezvelitără parcă pe vreme lui ceausescu. inscriptia lu ponta e insa un summum de ineptie. cred ca am drum pe acolo la sfârșitul lunii, o sa verific. dar acum suntem in Tatra, deh

 7. Cu riscul s-o repet pe Veta, ce freza mea cauti in Tatra? Si apoi la Istanbul? Esti de meserie proxy, de te plimbi atat prin lume, sau te-ai pornit pe adunat lume de-un protest ca lumea pentru Rosia Montana? Dar da, daca te convingi personal de chestie, da un semn, sa dezgropam un voievod si asa.

 8. baba lisa are intr-adevar o meserie proxy, discuta cu unul, cu altul, povesteste mai departe ce a mai aflat de la acestia doi punând si o parte de la ea. intr-un coltz de timp liber urca muntii pe unde poate. ca sa invinga dusmanul interior. reumatismu’. si ca sa se laude cu asta, fireste. dar buna ideea cu Rosia Montana, ce-ar fi sa ma fi pozez si eu cu afisul „salvati RM” pe unde ajung, asa ca armstrong cu steagul lui american si in costum de scafandru? hehe. ieri de pilda gasisem un lac numai pe jumatate inghetat, trebuia sa ma fi scufundat in el tinand afisul sus, sa nu se ude. dar nu-mi era mana cealalta destul de lunga ca sa prinda adevarata perspectiva a situatiei. plus ca era si cam uda apa aia. dar nah, in schimb azi le-am explicat unor polonezi cum e cu rosia montana. este ca suntem a dracului, noi, baba lisa?

 9. uite Veta, am dat de un clip

  vreau invazie vizuala. vreau multiplicarea imaginilor de la manifestatii de un milion de ori. cand ponta deschide laptopul (ala oficial din pozele lui de smecheras), sa-i apara filmari SRM. cand deschide frigiderul sa-i scartaie usa lozinci pro-RM. eu, lisa, baba hipstera, vreau sa vina hackerii. zic si ieu


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s