Rusia. De ce nu. Niciodată.

Prieteni,

Privesc la valul de evenimente și declarații care vin dinspre Republica Moldova și nu pot decât să mă bucur. Mă bucur dintr-un motiv simplu și oligofren și anume că țara noastră trebuie să fie mare și fumoasă și puternică și eventual dacă o supără cineva, să se ducă peste acel cineva și să-l sau să o calce în picioare. E foarte bine. În plus, cu cîți mai mulți suntem care îl pot călca în picioare și pe Pictor Vonta, iarăși, cu atît mai bine. Sunt convinsă că frații moldoveni pot fi instruiți în sensul ăsta, dacă nu sunt deja de părerea asta.

În afară de asta însă, lucrurile pot fi privite și din altă perspectivă. Și cred că, de fapt, asta e perspectiva corectă. Cu alte cuvinte, cine are nevoie de Rusia? Nimeni, evident, nici măcar rușii înșiși, care probabil că s-au plictisit chiar ei să se uite în oglindă și să-și dea seama, din nou și din nou, ce popor de căcat sunt. Popor de căcat din mai multe motive. Unul pe care deja l-am amintit și anume că sunt singurul popor din istoria omenirii care se urăsc pe sine. Și nu oricum, ci cu talent, cu obstinație, cu o îndîrjire care te face să te miri cum de au rezistat pînă azi și pe lîngă care ura românilor de sine pare o mică copilărie.

Doi la mînă: rușii sunt o cultură de super-căcat, care au produs la un moment dat niște lucruri valabile, dar care astăzi nu mai pot fi apreciate și nici măcar înțelese de nimeni. Filmele rusești care se fac astăzi, iarăși, trebuie să fii Cristi Puiu ca să le poți urmări. Probabil nici măcar el. Asta ca să nu mai vorbim de limba rusă, care, atunci cînd deschide cineva gura și o vorbește (normal, din greșeală), pare o glumă sinistră. Adică ei se aud vorbind vreodată? Mai mult ca sigur nu, altminteri ar rămîne muți pe veci, ca și confratele lor Andrei Rubliov. Lucru care ne duce la o altă concluzie și anume că având o limbă atît de lipsită de muzicalitate, nici măcar muzică ca lumea nu pot avea. Sincer, voi ascultați vreodată muzică rusească? Nu, normal. Iar dacă vorbim de Vîsoțki, păi chestia aia nu se poate asculta decît dacă ești foarte, foarte beat și te afli la un baieram cu niște distruși atît de mari, încît pe lîngă ei Remus Cernea ar părea un mic copil.

Mai e nevoie de argumente? Nu cred. Sau dacă da, argumentul suprem este că rușii se detestă atît de mult încît nici măcar copii nu mai fac, singurii oameni din Rusia la ora asta nemaifiind decît Vladimir Putin și Medvedev, plus vreo doi-trei redactori de la Vocea Rusiei, care se sună unii pe alții și se felicită spunîndu-și că ce țară mare și frumoasă au și cum reprezintă ea coloana vertebrală a lumii, cu toate că de fapt nu e decît o mare întindere de gheață locuită de urși. Deci pula Rusia, nu e nicio Rusie.

Să felicităm prin urmare toate popoarele și în general pe orice om care întoarce spatele acestui munte de căcat inutil care a fost dintotdeauna această civilizație. Și să sperăm zi și noapte la distrugerea ei definitivă și ștergerea ei de pe hartă. O Rusie mai puțin, o planetă mai ok.

21 comentarii

 1. just. sa ne bagam cizma in planiglobul lor , dar sa salvam blinelele, icrele beluga si pe fratii strugatsky. asimov e prea evreu ca sa fie rus si tarkovsky prea enervant de rus ca sa conteze. ah, si niste lebede.

 2. Ei, acum sa nu exageram si aruncam la groapa la pachet, ca nu-i la oferta. Au facutara niste rusi si chestii bune, unele foarte bune. E drept, uneori le-au facut fie impotriva, fie in ciuda restului Rusiei. Si-s destul de multi.

  La fel si cu limba rusa. Cred ca babatia voastra o asociaza prea mult politicii duse de statul rus in diversele lui forme si rateaza partea cu muzicalitatea. Plus ca, daca o aruncam p-a lor la tomberon, tre’ sa aruncam si o parte mare din limba noastra, lucru pe care nu l-as sugera mai ales in contextul actual in care si asa e saracita rau, sireaca de ea.

 3. jazz suite n°2, valse n°2, dmitri shostakovitch. cine ma invita?
  originea numelui: szostakowicz, polonez.
  toti cei care au ramas ca repere in cultura au fost dizidenti sau nebuni, aproape acelasi lucru. din restul reperelor, majoritatea sunt semne de putere militara.
  în 1940, stalin ordoneaza masacrul de la Katyn: cel putin 25000 prizonieri din elita poloneza. în 2010, putin accepta in sfarsit o ceremonie de comemorare. trebuiau sa participe presedintele polonez, ministri, generali, inalte oficialitati. 96, cu piloti si insotitori. 0 supravietuitori. un prieten mi-a arata calculele: numai un proiectil putea schimba traiectoria in ultima parte a aterizarii, atunci cand accidentul s-a produs.
  terminati cu prostiile. marele urs nu iarta.

 4. Concertu nr.2 pentru pian de Rahmaninov. Ok. Ăla rămîne.

 5. ieu va reamintesc ce ziceam prieteneste: terminati cu prostiile. asteapta cisternele cu cianura. cine sufera la urma sufera mai bine.
  ia uite, am gasit un exemplu contemporan:
  mina de la Salsigne, Franta.
  tot de aur. o mina foarte mica in comparatie cu ce este la RM. inchisa.
  uitati-va insa care este urmarea.
  compania a plecat si a lasat statul sa decontamineze. asta cere cel putin 50 miliarde. euro-miliarde. nu se face nimic. si totul a inceput de la 160 de locuri de munca pe care minerii le vroiau salvate.
  leit RM. un scenariu deja verificat.

 6. Si Ceaikovski, Veto?! Lasa prostiile gen Spargatori de Nuci si alte lebede. Concertul pentru pian si orchestra nr. 1. Uvertura aia cu Romeo si Julieta. Stii ca si Stravinski era rus, de fapt. Si Sostakovici, dar nu numai cu ce zice Lisa. Si Mussorgski. Si cred ca trebuie sa stergi paragraful care se refera la muzica rusa. Si Dostoievski. Asta nu canta, dar.
  Vad ca nu ai infierat si vodca, ceea ce e bine. Sau daca ai facut-o, creierul meu e mai destept decat mine si se face ca nu vede.
  Si Kandinski? Si toata arta post-bizantina ruseasca? Si ocupatia tarilor romane? Hopa. Hm.
  Dar in rest da. Ar trebui studiata fenomenologia auto-urii la nivel de grup social mare cu stepele alea drept teren de joaca.

 7. petronia petrovna petrogradskaia, la urma urmei fiecare român are in mod cert urme de sânge slav in vene. (cum si rusii au urme de sange romanesc pe maini. davai ceas.) a, pardon, paranteza asta e nepotrivita. de fapt vroiam sa scriu ca urmele astea slave nu se vad la microscop. alea de cianura, da.

 8. Şi Kandinski, da, ai dreptate. Da. Mare greşeală era să fac. De neiertat, ca ăia cu tablourile din Rotterdam, sau unde era. Deci Rahmaninov şi Kandinski, momentan. Altceva? Altcineva? În două zile umplu Rusia de căcat.

 9. chagall

  kalashnikov?

 10. madame veta, pot insista ca la urmatorul post sa-ti bagi extremitatile in japonia? japonezii sunt aia mici, sangerosi si verzui de la ceai si de la ei ne vin cutremurele si mascatii, plus ca au o limba in-fer-na-la.

 11. Domul Moishe Segal, alias Chagall? Ca și-n cazu sus-amintit a lu Asimov, nu l-aș băga la ruși. Că e de fapt un ovrei născut în Belarus și trăitor prin francii, nu de alta. Mai repede, salvați ce se mai poate, că am mâncat fasole și mă taie o căcare de nu vă văd.

 12. Noemi, se face. Le dau cu hayabusa-n cap de nu mai știu de ei. Da tu pe unde dispăruși atâta vreme, că nu te-am mai văzut paci?

 13. vetaaaaa, nu e dupa cum crezi tu ci dupa cum cred eu: chagall picta ruseste si evreieste.

  acuma te pomenesti ca o sa lasi sa-ti scape stalin pentru ca era georgian, dnul Iosseb Bessarionis dze Djoughachvili.

 14. shopping si pelerinaj la kyoto. acum mananc pestele cand inca inoata , fac plecaciuni si motanului si pictez evantaie. cu suruburile pentru zambit am avut ceva probleme la check in, au crezut ca sunt shuriken riyu, dar s-a rezolvat dupa doua ore de scanning. doamna de la toaleta a facut 17 flotari pana sa-mi dea prosopelul, era sa pierd si avionul, ce oameni, domnule, ce oameni, am ratat ceva esential pe aici?

 15. Singurul popor din lume care se uraste pe sine, nu care se urasc. Doar asa, de dragul scrierii corecte in limba tarii care zici tu ca sfarma totul in picioare. Si cand te referi la cultura rusa ii incluzi si pe Dostoievski, Tolstoi, Tchaikovski si altii. Si ei au fost de cacat conform stereotipiei tale superficiale? Eu zic sa ne uitam in propria ograda inainte de a arunca in dreapta si stanga cu rahat din dorinta de a epata cu cuvinte mari si de a ascunde astfel lipsa de gandire.

 16. nu va mai laudati atata cu cultura si scrisul. huo. habar n-aveti care e transcrierea latina a numelor in chirilice. nu se scrie Dostoievski ci Tolstoievschi. nu Tchaikovski ci Ceaicovscaia pentru ca era vorba de nevasta-sa. si de fapt nu se scrie ci se pronunta.
  si doamna cu shopingu, atentie sa nu fie fugu pestele ala. prea tarziu?

 17. marieta, madame veta are momentan un trismus pe stanga si un avocat de extrema dreapta , asa ca voi psihanaliza eu daravela, balsoi spasiba.facand dumneaei curatenie de sarbatori cu manusile, nu cu napalmul, a descoperit in subteranele ilicite ale id-ului national o sinistra mutatie genetica tip coca fucking cola christmas si brain damage chewing gum si ne avertizeaza in felul ei tandru, adica troznindu-ne de peretele contrar. mai concret, refriseaza parabola fasolei de post si a flatulentei de toata ziua, chestie pe care am priceput-o si eu, desi prefer sufleul de ciocolata si ulcerul cu pedigree.

 18. Vezi ce se-ntîmplă cînd faci parte dintr-un popor care se iubesc așa mult pe sine, cum e cazu la mine? Deviii agramat. Da vorba Lisei, nu te mai bate nici tu cu cărămida peste balcoane că ești vreo Pruteancă, marieto. Cel puțin nu cînd asculți așa mult Tchaikovski la aragazul din sufragerie.

  După cum vezi, Noemi, n-ai pierdut nimic esențial.

 19. ba eu zic ca ati pierdut manifestatiile din Ucraina. oamenii se bat cu statul. au conducator, unul mare campion de box. care are si cap si partid. ce poti cere mai mult?
  sa vedem cum stau lucrurile la noi in romania. cu „r” din „R”.
  cei care au pumni tari intra in politie si in mafie. dintre ei, cei cu un inceput de creier ajung afaceristi sustinuti pe val de mareea criminalitatii financiare, mereu inalta.
  cei care sunt suspecti de un creier dezvoltat, intelectualii, se ocupa cu criticarea altor intelectuali. de dragul criticii, se foloseste extensiv bascalia. pentru ca in felul asta se ascute mintea. romania e pe un loc codas la educatie „per total” dar e prima la bascalie. disponibilitate naturala, educata curent de diverse posturi de televiziune (exista si presa de bascalie dar nu se mai citeste ea, presa scrisa, ce pacat).
  istoria românilor e plina de personalitati. suspecta insa de falsificare. nu l-a vazut nimeni pe balcescu, nimeni pe cantemir. am pipait mormantul lui titulescu dar nu e sigur ca cineva cu numele asta
  a fost intr-adevar inmormantat acolo. nu exista de fapt personalitati, totul a fost inchipuit de istorici ca sa fie macar cateva exemple pentru popor. celor care mai cred in personalitati, lisa le spune asa: uitati-va in jur, care sunt personalitatile actuale? voiculescu, ponta, nastase, iliescu, becali, etc.
  singura data din ultimii foarte multi ani cand au iesit foarte multi oameni in strada sa demonstreze nu s-a gasit nicio personalitate sa-i
  uneasca. (s-au gasit insa smecheri care sa-i devieze.) clar, romanii nu au si nici nu admit personalitati cu impact pozitiv in istorie. exemplele din manuale sunt pur si simplu apocrife.

 20. am venit aicia dupa titlu, am mirosit bine ( desi e vorba de chestii care „miroasa” rau). tot titlul e cel mai tare, daaa !!!
  am tzopait la cateva comentarii, dar m-am intristat fatalmente la lisa finala.
  ce-i de facut ? – asta e un citat prost nu mai stiu de unde……

 21. […] da, mă văd nevoită să reiau acest subiect despre care scriam, nu premonitoriu, nu cu anticipaţie genială, ci cu simpla observaţie a bunului simţ: ceea ce se […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s