Revolta împotriva dobitoacelor, faza pe iarnă

Oamenilor,

Scurt pe doi şi de pe telefon, că am aruncat laptop-ul într-un perete care mă deranja vizual şi acum aştept să-l pună la loc armata de furnici pe care le-am convocat în acest scop suflând într-o aripă de-a reginei lor (cine zicea că torturarea animalelor nu duce la nimic bun?).

Mai întâi, un mare shout-out către târgul de Crăciun din piaţa Universităţii, care reuşeşte anul ăsta performanţa uluitoare de a vinde pe post de vin fiert cea mai infectă, sinistră şi dezgustătoare licoare pe care am avut oroarea s-o beau vreodată. Dacă nu ar fi plecat în lume călare pe o turmă de arici turbaţi, Alexandre ar fi descris-o, probabil, ca având culoare căcănie cu irizaţii de mov de genţiană de la farmacia de pe Şoseaua Anti-Aeriană colţ cu strada Morţii, un atac iniţial feroce asupra papilelor susţinut de o legiune de lături de la popota UM 666 din Militari şi un aftertaste explicabil doar prin dizolvarea conţinutului unui sac de aspirator într-o damigeană de moare de varză stricată, cu dopul spart. Plus o canistră de antigel, să acopere buchetul. Cum, însă, Alexandre a plecat în lume călare pe o turmă de arici turbaţi, va trebui să vă mulţumiţi cu evaluarea mea, anume că am băut detergent de WC mai bun decât vinul fiert de la tarabele din târgul de Crăciun de la Universitate. Asta e, n-aveţi de ales, trebuie să mergeţi la ăla din Viena anul ăsta. Grog în piaţa Sf. Ştefan, zic eu şi zic bine.

Şi tot bine mai zic o chestie, în aparenţă doar o mirare, dar de fapt o ispravă la fel de revoltătoare ca şi insulta oenofobă de mai sus. Mie chiar mi-a plăcut toată povestea cu Uniţi Salvăm şi cu pet-urile cu pietricele şi cu revolta larger than life. Mi s-a părut unul din extrem de puţinele cazuri în care ceva pornit dintr-o hipstereală inutilă de oameni plictisiţi, gen Occupy, a reuşit să depăşească limitele propriei origini şi să devină ceva pe bune. Cu atât mai îmbucurător şi mai de mirare cu cât s-a întâmplat aici, în ţara care nu se supără câtă vreme mai are nişte pâine veche şi un reşou cu o rezistenţă funcţională. La fel, am fost printre cei care au zis că fiecare protest cu pizda mă-sii, cum ar veni, adică nu trebuie să se ceară şi aştepte reciclarea furiei anti-mizerii-la-Roşia-Montană, pe post de protest-umbrelă pentru tot ce e greşit în ţara asta şi în lume. Simţul civic nu-i apă, să ia forma vasului în care îl pui. Fiecare face urât cum vrea şi mai ales în legătură cu ce vrea, în funcţie de ce-i lezează lui sensibilitatea. Până aici, bun.

Dar de aici încolo nu mai e bun. Fiindcă ceea ce a salvat de la ipocrizie pe mulţi dintre protestatarii marca Uniţi Salvăm, care nu puteau spune că ar fi pierdut până atunci multe nopţi de grija naturii sau patrimoniului cultural din România, a fost tocmai mantia (reală, sau cel puţin credibilă) a simţului civic, a grijii pentru cum e condusă ţara. Şi a revoltei faţă de „cum”.

Or, şi am ajuns la singura întrebare a săptămânii mai importantă decât cum fac rost cei care vând vin fiert la târgul de Crăciun de la Universitate de apă de la Fukushima: dacă mizeriile aproape uimitoare care se întâmplă în Parlament de câteva zile, unde o căruţă de mafioţi s-a adunat să neutralizeze porcării inutile precum Codul Penal şi alte alea, asigurându-se astfel că se pot căca cu spor pe orice iluzie de normalitate am fi reuşit noi să ne creăm în ultimii an, dacă aceste chestii nu s-au lăsat până acum cu nimic, atunci despre ce este, de fapt, vorba? Asta nu e o direcţie laterală care să deturneze revolta legitimă care a propulsat Uniţi Salvăm şi să rişte să-i disipeze forţa. Ăsta e însuşi principiul care a alimentat revolta aia, în carne, oase şi articole de lege. Şi-atunci mă întreb şi io, ca o babă ce mă aflu: păi?!…

Sigur, e frig cu draci şi vinul fiert de la Universitate este extrem, incredibil, suprarealist de prost. Motiv pentru care ridic din umeri şi mă duc să frec nişte pesto. Mentă nu mai am şi, oricum, sunt o babă prea cool pentru asta.

4 comentarii

 1. petronia, baba ionamainen are o mare slabiciune pentru vinul fiert, e euridice a mea, m-as duce pana la hades si inapoi, fara sa intorc privirea, pentru un vin fiert bun. si tocmai de asta am renuntat sa mai cumpar vin fiert de la targuri, evit astfel licori ca cea din descrierea ta (care m-a infiorat, fie vorba intre noi). asa cum e nevoie de mestesug sa faci vin bun, tot asa e nevoie de o baba talentata pentru fiert vinul. ma tem ca cei de la targul de la universitate ori nu stiu sa fiarba vinul, ori il dau de la dozator. desi cred ca adevarul e in descrierea ta, totusi.

  iar din cauza cacaturilor parlamentarilor din ultimele zile, mai aveam putin si imi puneam in pericol sanatatea. am descoperit blesteme despre care nici nu imi imaginam ca ar exista, am bolborosit in limbi nestiute pana am ramas fara cuvinte, si a trebuit sa dau peste cap cucuta in concentratie mare ca sa-mi linistesc pulsul si sa opresc flacarile care-mi ieseau pe ochi, pe urechi, si pe nas.

 2. Ionamainen, s-ar putea sa fie nevoie nu doar de o baba talentata pentru a face un vin fiert bun, ci si de un vin bun, sau macar de un vin. Or, am senzatia ca exista cel putin doua conditii esentiale din cele antementionate pe care lichidul ala nu le indeplineste. De fapt, nici macar nu mai sunt atat de sigura ca era lichid.
  Cat despre combustia ta spontana, se vede ca nu ai de-a face prea des cu asa ceva, nu stii s-o gestionezi. Flacarile nu se opresc, ci se directioneaza. Cred ca trebuie sa redeschidem scoala Marx, observ ca omenirea incepe sa piarda abilitati absolut necesare.

 3. he he, petronia, ma inscriu cu placere la scoala marx, recunosc ca mai am de slefuit diverse abilitati. flacari imi ies mai rar, de obicei cresc pulsul si rezerva de blesteme.
  vinul era probabil de la dozator, cum am spus, amestecat cu ramasitele altor bauturi de dinainte…

 4. de la „merge si-așa” la „toți politicienii sunt hoti si mincinoși” nicio falie in care sa vâri un bastonaș de dinamită. si totuși Uniti Salvam.
  inexplicabil. un fel de arta abstracta.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s