În grădina lui Iordache

Sorelor,

Îmi imaginezi că ați supraviețuit lu anu nou, așa că o să sar peste platitudini și alte amabilități. Postarea de astăzi e despre muzică, mai precis a saxofonistului Iordache. Cum care Iordache? Ieșiți imediat afară de pe acest blog.

În fine. Deci eu cînd mă gîndesc la Iordache, mi-l imaginez stînd la el în grădină, sau într-o grădină oarecare și uitându-se la un copac. Bine, trebuie spus că stă așa cumva pe jos, picior peste picior și se uită destul de atent la copac prin ochelari. Sigur, unui observator extern i s-ar putea părea că asta nu e nimic special, dar nu e chiar așa. Pentru că dacă v-ați uita atent cu ochii lui Iordache, sau cu ființa lui, veți vedea un melc. Și ceva fluturi, și-un iepure, ba chiar și un ritm al naturii însăși, care din toată fojgăiala aia a ei de nu poți s-o auzi decît cu field recording din ăla special, parcă s-ar întrupa cumva în mintea lui Iordache și rezultatul ar fi o imagine cu totul specială. Ceva la modul ăsta:

Garden Beast

Sigur, trebuie adăugat că simultan cu imaginea, în același Iordache se formează și o muzică. Cumva, dintre copaci începe să se-audă o trompetă, dup-aia mai intră niște alamă, după care, încet, nu se știe cum, bătrînește, parcă vine și-o tobă. Iar dacă te uiți cu atenție printr-un lan de margarete, e și-un chitarist care își scurge notele discret pe sub restul muzicii, ajutându-se de un efect cu sonorități vintage. E clar. Treptat, în grădina lui Iordache, sau unde naiba suntem, se insinuează un jazz-funk fără greș. Moment în care același Iordache se ridică cît e de lung și, fără nicio grabă, deschide o cutie pe care a ținut-o în tot acest timp lîngă el. E saxofonul. Apoi, după cîteva măsuri în care parcă adulmecă oportunitatea de-a se alătura acestui band înființat ad-hoc din vegetația înconjurătoare, intră la timpul potrivit, colorînd tema propusă cu o frază muzicală paradoxală și liberă, așa cum este și el. Și improvizează, și improvizează, și tot improvizează pînă cînd setea de a cînta care clocotește în el se stinge treptat, poate și pentru că are nevoie de o gură de aer. Pentru că ăsta e Iordache, un tip talentat care cîntă cu sete de muzică, și care de fapt trăiește pentru și din cauza muzicii.

Lucru pe care îl dovedește perfect ultimul său album, Garden Beast, pe care vi-l recomand de altfel din toată inima. Aș mai adăuga că înregistrările au fost susținute integral de platforma de crowdfunding we-are-here.ro, lucru care, dacă nu mă înșel, e o premieră pe plaiuri mioritice. Da, vă vine să credeți sau nu, acest concept esențial pentru secolul XXI funcționează chiar și în România.

Aici o filmare de la înregistrarea albumului, în Iași. Sigur, privind-o stau și mă întreb de ce nu i-a putut pune studioul la dispoziție lui Iordache o grădină. În fine, nu contează. Muzica e mai importantă.

Reclame

9 comentarii

 1. În grădina lu’ Iordache, cad găinile pe spate.

 2. Veto, suna bine ce spui tu acolo. L-am auzit pe Iordache cu Romanescu la Green si n-a fost rau deloc.

 3. copacul, mai ales din unghiul asta, chiar seamana cu iordache, mai ales atunci cand se incordeaza si se pierde el in muzica, cu saxofonul in brate.

 4. Dragonu’ raporteaza, supravietuirea a fost efectuata cu succes. Ceva febra musculara de la alergat manelisti afara de pe munte, dar fara alte pierderi.

  Aflindu-ne in revenire, salutam bestiile din gradina si sunetele lor taman potrivite pentru reurbanizarea domoala a dragonilor. Placut in mod special trompeta melcului Burneci. Saxofonul place cumva din oficiu de la Jan Garbarek incoace.

 5. La mulți ani, dragoane! Ai adus și niscai ghiuluri captură de război?

 6. La multi ani, babaciune! Bai, nu. Stii ca nu-mi place aurul de trompeta, doar aurul si trompeta, luate separat. Da’ ghiulurile au avut utilitatea lor, le-am folosit pe post de ancora impreuna cu crucile de la git. Astia sint sinucigasi, pe cuvint, vin cu tot ce-ti trebuie la ei, nu e nevoie decit de asamblare. Aveau si lant. Se pare ca Ikea a avut ceva influenta.

 7. 😀

 8. saxofonul acela suna tare sexi!

 9. […] în care, deși nu a suflat o literă despre asta, a condus-o un iepure cu joben galben și mov? Asta, […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s