Existențialismul bășinii în artă (exemplu literal)

Oamenilor,

Tocmai am dat gata o caserolă de juma de kil de înghețată de fistic și, pentru că am convingerea fermă că o să crăp, mi-am zis să nu plec din lumea asta fără să las în urma mea o moștenire culturală majoră.

Prin urmare, să procedăm maieuticește: așa-i că întotdeauna ați știut că arta e plină de bășini? Hm? Normal, știam eu, vă simțeam ochii îngustați a scepticism uitându-se răutăcios la mine prin monitor de fiecare dată când scriam despre activitatea asta umană aparent inutilă, dar care de fapt e singura cu sens. Deci să recunoaștem, aveați dreptate de fiecare dată când vă ziceați că arta asta e o chestie plină de bășini. Dar să recunoaștem și că nu aveați idee cât de multă dreptate aveați.

Mai jos, oamenilor, aveți ceea ce este cunoscut în lume ca unul dintre cele mai faimoase Pergamente Edo. Pergamentele Edo sunt, așa cum le spune cinstit numele, niște pergamente din perioada Edo, care s-a întâmplat în curtea japonezilor acum vreo 400-200 de ani. Pergamentul ăsta se deosebește de restul artei japoneze, despre care poate credeați că știți totul de când ați fost la expoziția Hokusai de anul trecut (care de fapt a fost acum trei ani, dar pentru babe timpul trece altfel), printr-o chestie foarte simplă: el reprezintă niște cetățeni care se bat cu bășini. Ce fac ei acolo nu prea poate fi descris altfel, și cu siguranță nu de către mine. Pentru că chestia asta trebuia să poarte și un nume mai discret decât „Fart fight”, sau poate doar pentru că engleza nu era încă lingua franca prin lume, i s-a spus „He-gassen”. Ce-i drept, nu e foarte departe, cu „gassen”-ul ăla, dacă ne gândim mai bine spune exact ce și cum trebuie.

În fine. Ideea e că oamenii ăștia se bășesc unii spre alții de se spulberă. Și spulberă și pisici, de altfel. Se dau găuri în ziduri, copacii sunt rupți sau dezrădăcinați, caii se răstoarnă cu călăreți cu tot, scroturile flutură peste tot și imperiile cad. Dar nu mă credeți pe cuvânt. Voila.

He-gassen 1

He-gassen 2

He-gassen 3

He-gassen 5

He-gassen 6

Aici găsiți toată minunea. Nu umblați cu foc când vă uitați la el, că nu vreau să vă am pe conștiință. Nu-i loc.

Acum mă duc să mai mănânc o cutie de înghețată. Cu sos de fasole.

Reclame

9 comentarii

 1. Legat de același subiect (bășina), vă invit să lecturați povestirea de pe http://www.racoltapetru6.wordpress.com/2013/01/27/prima-basina/
  Și eu sunt amator de fasole! 🙂

 2. daca-mi aduc bine aminte, in shogun era descris un concurs de… aghioase. nu mai stiu detalli. deh, o fi cu traditie.

 3. ai descoperit caricaturile japoneze. probabil ca din jocurile astea se trage si fenomenul fukushima.
  iar data viitoare, petronia, o sa regasesti benzile desenate si asa mai departe. it’s a long way to hokusai.

  dar ce-ar fi sa lasi fasolea si sa te ocupi de Mazare.

 4. Racoltapetru6, vezi dacă nu ai știut de valențele belicos-artistice ale bășinii?

  Ionamainen, ar merita verificată amintirea asta a ta, dacă aș mai avea răbdare să citesc o dată cartea aia. Nu prea am. Nici măcar în numele științei. Mai degrabă construiesc o mașină a timpului și mă duc să verific personal, în același nume al științei. Mai ales că tocmai am pus mâna pe o porție proaspătă de leurdă.

  Fugu, am descoperit eu multe chestii, dar astea nu sunt tocmai caricaturi. Drumul până la Hokusai e cu atât mai lung, cu cât nu doar că nu am o hartă a lumii de dincolo, dar nici nu mă simt prea dispusă să plec în expediția asta. Cât despre Mazăre, de bășinile lui se ocupă zilele astea alții. Cu mai mult folos decât mine, sper.

 5. omul are capacitatea asta formidabila (admirata de martieni, venusience, neptuni si plutonieri) de a face haz de necaz atunci cand cacatu e pana-n tavan. in plus fata de orice alt om, românul se crede mereu deasupra.

 6. Mesaj de la Sf. Luni pentru Sf. Vineri: soro, te inseli. Capacitatea formidabila de a face haz de necaz face parte din ceea ce verisoara noastra, St. Wednesday, numeste „social coping mechanisms” la toate natiile lumii si Universului, la absolut toate ea manifestandu-se atunci cand cacatul loveste ventilatorul din tavan, proces care, la randul lui, este departe de a fi un monopol al natiei romane. (Nota Petronia Marcs: se pare ca St. Wednesday stie ceva ce noi nu stim despre viata extraterestra.) Ceea ce romanul are in plus fata de orice alt om este mania persecutiei, in combinatie cu o doza absolut incredibila de complex de superioritate, care il face sa identifice obsesiv trasaturi pe care, chipurile, le manifesta doar conationalii lui.

 7. ba si mai in plus: are simplexul de supra-superioritate care il face sa se aburce peste altul care poseda doar complexul de superioritate tocmai descris de tine.

  ca de la o vineri la o marx: sindromul asta are si un nume, poftim de vezi lume psiholoaga, „a fi mereu asul din propria-ti mâneca”

 8. Amuzanta ideea, dar o porcarie per ansamblu asa 🙂

 9. Elena, din fericire oamenii sunt morți, așa că-i lasă reci observația ta.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s