Modelul românesc, lecţia Adamescu: cum să faci praf un biznis

Îl înjuram la greu pe Doru Buşcu acum vreo 2 ani când, iritată de faptul că omul se credea unica autoritate în ale umorului românesc, cuteza să ridice vocea la recent achiziţionata marcă Academia Caţavencu.

Îl înjuram degeaba, însă. Pe lângă faptul că omul scrie foarte bine, fiind unul din cei mai buni editorialişti din România (dacă nu chiar singurul, că Dinescu nu se mai pune), instinctul îi spunea că ceva nu miroase bine:

1. Că lui Adamescu îi vor flutura la un moment dat cătuşele pe la urechi. Acum, sincer, aşteptăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu panarama aia de fi-su.

2. Că redacţia nou instituită e proastă. Complet adevărat. Oamenii cu o brumă de talent care au fost aduşi iniţial nu au fost lăsaţi să-şi facă treaba, fiind înlăturaţi rapid (3-6 luni) din pricina gusturilor absolut mediocre în ale umorului românesc pe care le deţineau Adrian Rus (omul cu banii, pe care după cum veţi vedea mai jos nu-i dădea niciodată) şi Alexander Adamescu, băiatul de care vorbeam mai sus şi căruia i-ar sta la fel de bine legat ca şi lu taxu. Marele umor care se trafica la faţa locului nu se limita însă, din păcate, la aceşti doi oameni. Fiind nişte indivizi atât de glumeţi şi de veseli, considerau oportun să numească oameni asemenea lor în funcţiile imediat următoare pe parte ierarhică, ridicând întreg acest lăcaş al hazului pe nişte culmi ale isteriei de râs. Adică efectiv te căcai pe tine în hohote, drept care finalitatea logică era că şi începeai să plângi la un moment dat, fiind singurul mod în care puteai să-ţi transformi starea de hăhăială absolută în aşa fel încât să nu crăpi. După care sigur că până şi plânsul se mai liniştea şi o dădeai într-o smiorcăială ceva mai relaxată, care îşi arăta curând adevăratul scop: lacrimi de durere în cur, sau de cât de netalentaţi erau majoritatea. Glume, efectiv, de doi lei care justificau (sperau ei) salariile a unu-doi oameni de paie care altminteri n-ar fi avut niciun rost în viaţă.

Mai jos, prin urmare, sfârşitul evident şi glorios al acestei stări de fapte care nici măcar n-a durat prea mult, aşa încât în afară de Adrian Rus şi încă vreo alţi doi-trei slugoi siniştri nu cred să-şi fi tras cineva prea mulţi bani deoparte.

P.S. – îndemn puternic pe cei care nu cunosc subiectul îndeaproape să nu comenteze aiurea la această postare, rugându-i să se ocupe, eventual, de activităţi ceva mai utile.

P.S. 2 – în ceea ce priveşte ce urmează să citiţi, nu cred deloc în povestea cu „tirajul care creştea, fiind o performanţă unică” etc. etc. Eu am peste 800 de prieteni în lista de FB, dintre care unul (1) singur dădea share la ce postau aceşti băieţi pe site-ul lor. Nu-i dau numele de ruşine, fireşte. Cred că lista mea de FB este reprezentativă pentru o anumită pătură a potenţialilor cititori a unei astfel de reviste şi mai cred că lipsa lor de interes pentru aşa-zisele glume care se scriau în AC, este absolut simptomatică pentru câţi presupuşi cumpărători avea ziarul la chioşc. Adică foarte aproape de 0. ZERO.

Comunicat de presă:

Academia Cațavencu își suspendă activitatea editorială

București, 19.06.2014: Redacția Academiei Cațavencu nu mai are chef de glumă. Administrația trustului de presă în care este inclusă această revistă este, ea însăși, o poantă. O poantă bună- dacă este văzută dinafară, sau o poantă proastă, dacă este suportată dinăuntru.

Astfel, numărul care urma să apară în ziua de 23 iunie 2014 nu va mai apărea (sau cel puțin nu în această formulă editorială). De asemenea, se suspendă și segmentul online al revistei – site și pagina de Facebook.

Facem acest lucru pentru că ne iubim revista, cititorii și meseria. Și pentru că ne respectăm pe noi înșine suficient de mult, încât să nu-i lăsăm pe alții să ne înjosească.

De ceva timp, Academia Cațavencu funcționează într-o situație hilară: nu ajutată de administrația trustului de presă din care face parte ci, cumva, în ciuda acesteia.

Este neplăcut, dar relativ obișnuit în presă, ca salariile să nu fie încasate la timp. Însă nu e deloc firesc ca, față de subiectul întârzierilor salariale de luni de zile, Adrian Rus, directorul general al companiilor grupului de presă Medien Holding, să aibă următoarea poziție, exprimată într-un e-mail, cităm: „Daca e vorba de salarii din nou am sa v-o spun pentru ultima oara: CINE POATE CREDITA ACEASTA ACTIVITATE SI SI-O ASUMA, SA RAMINA! CINE NU, SA PLECE INSTANT! (…) ESTE ULTIMA OARA CIND MAI SPUN ACEST LUCRU! URMATOAREA DATA CIND IMI ADUCI ACEST LUCRU IN DISCUTIE (…), VA ASIGUR CA PLECATI!” (n.r.- majusculele aparțin autorului mesajului)

Putem face foarte multe lucruri pentru această revistă și pentru cititorii ei, dar nu putem fura din portofelul soțiilor ca să putem susține (să putem„credita”), astfel, nenumăratele și interminabilele gafe ale celui care, chipurile, o administrează. Și, mai cu seamă, nu putem tolera o astfel de atitudine sud-americană, de proprietar de plantație bananieră.

ACADEMIA CAȚAVENCU a fost și este, încă, o revistă citită. O spun vânzările la chioșc, în creștere, până când administrația a luat nefericita decizie de a scădea tirajul. Această creștere este o performanță (din câte știm, unică în trustul nostru, și rară în presă, în general), dar este o performanță greu de susținut, atâta vreme cât administrația pare să facă tot ce-i stă în putință pentru a contrazice această tendință.

Să fii sunat cu trei-patru ore înaintea tipăririi revistei și să ți se spună că se reduce cu patru numărul paginilor acesteia, apoi, la insistențele redactorului-șef, să se descopere că economia obținută astfel ar fi derizorie (și, desigur, invers proporțională cu deficitul de imagine) este încă o dovadă clară a amatorismului lăutăresc cu care se „administrează” această revistă.

De parcă n-ar fi suficient, Directorul General Adrian Rus intenționa să inaugureze o politică editorială unică în presa românească: redacția să-i propună vânzătorului ei de publicitate clienți și campanii publicitare, iar vânzătorul, la rândul său, să ofere teme de articole (generale, nu publicitare!), să judece valoarea de umor a conținului revistei, ba chiar să aleagă coperta revistei.

În concluzie, redacția Academiei Cațavencu nu este dispusă să scrie gratis, la comanda administratorului de trust, cu acordul portarului și cu supervizarea femeii de serviciu.

Majoritatea Redacției Academia Cațavencu

12 comentarii

 1. Pe mine nu ma surprinde acest faliment. Si nici nu-mi pare rau de el. Ma bucura enorm ca vechea echipa de la AC a format un Kamikaze si un Catavencii – doua reviste pe care le citesc cu placere in continuare.

  In 21.06.2011 mi-am expus parerea pe blog vis-a-vis de miscarile care au zdruncinat Academia. Nu i-am prevazut viata lunga noii Academii, dar uite ca a reusit sa o mai duca cativa ani.

  Am primit cateva numere din Academia Catavencu insa de fiecare data mi-a venit sa-i mananc paginile doar pentru a le caca mai tarziu. Glumele de autobaza au luat locul glumelor inteligente. Umorul de hazna a inceput sa puta rau de tot pe masura ce rasfoiai revista. Iar total lipsitul de umor Alex Stefanescu a inceput sa-si lase amprenta din ce in ce mai mult in fiecare luna.

  Cu cat citeam mai multe articole din AC cu atat ii iubeam mai mult pe Catavencii si Kamikaze.

  Prin urmare, nu doresc nimanui din cei care au ingropat Academia anului 2014 tarana usoara, ba dimpotriva, le doresc 2 metri de beton ca sa nu mai apara altadata in alte reviste umoristice si sa nu mai intineze vreodata vreo amintire de nivelul Academiei anilor 90 si doo mii.

  In opinia mea, Academia Catavencu trebuia lasata sa moara frumos o data cu plecarea mai vechilor editorialisti care au ras/plans/baut/fumat/nemancat/nebaut de-a lungul anilor cot la cot, tastatura la tastatura si umar la umar…

 2. De acord, R v F.

 3. […] Am aflat de la Marxiste că s-a dus naibii Academia Caţavencu patronată de Adamescu şi Rus! Nici nu vă puteţi imagina […]

 4. Ptiu, Veto, reumatică și anchilozată cum ești, și tot mi-ai luat-o înainte cu articolu’ ăsta. Eram prin oraș azi, tocmai scuturam un plop, când m-a luat așa, deodată, un râs.
  Un animal din ăla din pădure, vreau să zic.
  M-a înșfăcat și m-a depus într-un loc cu wifi, pesemne că știa el de undeva (sper că nu numai mie mi se pare că trebuie să fi fost un râs năzdrăvan) că mi-am consumat tot abonamentul de net mobil tot verificând progresul campionatului mondial de fotbal cu nasturi. Booon… Și mă uit eu pe Hotnews, dacă tot eram pe net, și dau de vestea asta. Moment în care mă ia un alt râs, de data asta din ăla cu hohote.
  Pentru că mi-a sunat cunoscută, așeeea, chestia cu Adrian Rus auto-instaurat pe post de judecător și călău în omorul umorului. Trebuie să recunosc că aia cu aducerea clienților de publicitate în completul de judecată, totuși, a fost o surpriză chiar și având în vedere ce trebuie avut în vedere și mai ales în memorie.
  După cum arată update-urile din caz, Rus o să își petreacă weekend-ul în redacție, scriind de unul singur (sau împreună cu câțiva cetățeni la care cred că se gândesc unii dintre noi) revista. Nu de alta, dar a apucat să le promită celor de la Hotnews printr-un SMS că revista apare la data normală. Ceea ce, dacă trimite poliția pe capul redacției, să le ia oamenilor calculatoarele și telefoanele, o să fie o sarcină cu adevărat pe măsura lui.
  Apoteotic. a

 5. putintel discernamant, va rog. am deschis mai azi pagina web cu Akademia Catza: mamaie, nu e rau deloc.
  Veto, oi fi avand tu vreopt sute de babe prietene virtuale pe fb, da’ la nevoie nu-ti sare nimeni in ajutor cu mitraliutza. ai sa zici acuma ca sarea trebe oricum redusa din alimentatie, da’-ti raspund imediat ca Akademia, mostenita de la insusi bufonul Platon, ie cea care l-a declarat pe Ponta „plagiatorus execrabilis” si pe Basescu „var cu Cioaba”, deci accept sa-i acorde si mie un mititel „honoris causa”,
  cu mustar d’al vechi, nu porcariile verzulii-dulcege care se pun pe mese acum.

 6. Mercurius, comentariu tău e suficient de idiot încât să-mi dau seama că faci parte din actuala redacţie.

  Care redacţie, asta urma să spun, e destul de evident că va continua să scoată ziaru cel de căcat. Pentru că don Hadrian Rus le va da înapoi 1400 de lei din cei 15000 pe care îi datorează, iar băjeţii vor considera că merită. Pam-pam!

 7. comentariul mercurial nu e suficient de idiot ci eu sunt suficient de idioata. tu Veto, daca iti esti momentan suficienta tie insati, nu inseamna si ca banii aduc fericirea. uneori fericirea aduce banii.

 8. Ce teleenciclopedia cu Marioara Murarescu in direct din santul satului proaspat lipsit de canalizare se petrece aicisa?

  De la Capatos si ale sale tzatze vorbitoare incoace a ajuns tacerea desueta?

 9. Tăcerea desuetă precum se vede, exact. Aşa să fie, omu nu ştiu care, sau cum te semnezi, fericirea să aducă banii iar AC să nu mai apară în print, ca o consecinţă directă.

  Apropos, sunteţi de acord că singura publicaţie mai nasoală decât AC e Vice de Rumania? Demult vroiam să vă întreb.

 10. Singura publicatie din Romania care contine cuvantul Vice si pe care o cunosc este Viceroy Rosu Lung. Si pe aia o citesc cand nu mai gasesc Marlboro.

  Oricum eu nu citesc altceva decat Der Stürmer si Völkischer Beobachter.

  Prin urmare imi asum prin recunoastere incompetenta si impotenta de a elimina o opinie cu privire la aceasta intrebare.

 11. Veto, nu stiu despre ce vorbesti, eu nu inteleg cum poti sa nu apreciezi o publicatie al carei website e plin de traduceri din maica-sa. Chiar nu inteleg.

 12. Din câte ştiu, Adrian Rus, că tot vb de el, va avea, datorită umorului său inegalabil, un loc în echipa Trăzniţi în NATO. El va fi o babă care scapă nefutută de Tony, Zamzu, Grig şi chiar de felele alea, datorită umorului său nebun. Altfel cum? Dar el s-ar putea să ia şi rolul din noile structuri umoristice ale Primei TV, care are nevoie de idioţi de care să râdă. În sfârşit, aşa cum e structurată societatea rom, A Rus, e omul greşit la locul potrivit. Problema nu e a lui Rus, impostorul scăpat în mare ziarist, ci a celor care au făcut posibilă acssneiunea sa.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s