Danube by Inge Morath, reloaded. Revisited. Tot aia

Oamenilor,

Ca de obicei, recomandările din partea mea vin când e prea târziu. Sau hai s-o luăm mai optimist: ca niciodată, fac o recomandare celor din afara Bucureștiului. Mai precis, celor din Tulcea.

Ce se întâmplă atât de recomandabil în Tulcea, în afară de faptul că trece Dunărea pe acolo? Păi cam atât, că trece Dunărea pe acolo. Dar de data asta e suficient. Chestie care în anii 50 a fost sesizată de o fotografă austriacă pe nume Inge Morath, care a odată cu această observație perspicace a văzut și faptul că Europa era tăiată în două de Cortina de Fier. Dunărea, totuși, era ca un fir de pescuit care lega niște mărgele înșirate pe ea, iar mărgelele astea se numeau Germania, Austria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria, Bulgaria și România. Așa că a decis să le tragă în poze, ținându-se de Dunăre ca să nu se rătăcească și hotărâtă să arate lumii că toate țările astea există și (mai ales) în afara ghidurilor turistice și a barierelor politice. Că sunt mai mult decât niște forme pe niște hărți strategice, aș zice, poate, dacă m-ar încerca sentimentalisme istorice. Dar, cum așa ceva nu e recomandat, să vedem ce au făcut mai departe oamenii cu ideea lu Inge Morath, aka proiectul Danube.

Păi au făcut că au instituit o bursă (tipa a fost o fotografă mai mare decât proiectul ei de a face un portret Europei de Est folosind Dunărea ca filtru, deci merita) și că opt dintre fotografele care au primit bursa asta în ultimii ani s-au apucat de actualizat povestea, folosind un traseu în linii mari similar, aparate nițel mai performante și o căruță de vize mai puțin. Fetele s-au apucat așadar să reviziteze aceleași țări (dintre care unele acum se cheamă altfel și se termină în alte locuri), iar rezultatele se adună într-un camion, panotate ca într-o galerie, camion care circulă pe același traseu, de la izvoarele Dunării până cât de aproape de vărsare se poate ajunge cu mașina (măcar teoretic), adică la Tulcea, cu trecere prin: Ulm, Regensberg, Passau, Linz, Viena, Bratislava, Esztergom, Budapesta, Osijek, Novi Sad, Belgrad, Ruse și București. După cum se vede, traseul poate suferi unele abateri de la cursul Dunării, cauzate probabil de știrile îngrijorătoare despre foamea violentă de cultură a locuitorilor orașului Giurgiu.

Recolta finală o să fie expusă alături de cea originală, cu titlul Danube Revisited, la galeria Fotohof din Salzburg pe post de dovadă că și femeile pot face fotografie documentară bună, nu doar poze cu pisici și seminuduri nu tocmai subtile pe plajă la Mamaia. Mișto pentru ele, veți zice, dar…? Păi dar, că peste tot pe unde se oprește caravana asta au loc discuții cu fotografele care vor să se implice și ele în proiect. Iar unele chiar o să se trezească băgate în expoziția finală de la Salzburg. Așa că dacă vă simțiți cu musca pe căciula de fotografe serioase, trageți cu obiectivul pe site-ul minunii și puneți repede trepiedul la treabă. (Scuze, aici mi se termină arsenalul de metafore fotografice.) Mai multe despre participare, în caz că sunteți leneșe (deși în cazul ăsta nu ați merita de fapt nimic, și link-ul e posibil să ducă sau nu la un film porno cu pitici), aici.

Sejurul lor în București a fost găzduit de Plastilina (un loc hipsteresc, dar simpatic) și se termină mâine. Adică azi, că a fost ultima zi de vizitare a camionului cu poze (nu fiți supărați că nu v-am zis la timp ca să vedeți cu ochii voștri, dar expoziția a durat doar trei zile și știți cum sunt babele, se mișcă încet). Din fericire, și aici intră în poveste locuitorii din și trecătorii prin Tulcea, Dunărea se termină pe teritoriul nostru, așa că toată caravana n-are încotro și va zburda pe superbele drumuri românești, după ce s-a chinuit pe cele germane, austriece și ungurești, spre ultimele trei puncte de pe hartă. (A traseului, că cea a lumii civilizate s-a terminat de mult, chestie de care ar trebui să-i convingă fără probleme infrastructura care îi așteaptă.) Unde va ajunge pe 11, adică luni, când nu știu exact ce se va întâmpla la fața locului. Dacă sunteți prin preajmă, poate raportați.

Mostre, normal:

DSC_0006

DSC_0022

DSC_0023

DSC_0024

DSC_0031

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s