#cocalarulcuhashtag: o nouă specie la Eden şi Control

Printre intelectualii cu oarece firmă s-a dat liber de ceva vreme la o nouă modă: cocalarul cu hashtag. Adică?, veţi întreba. Adică hashtag, adică orice cuvânt cu diez (#) în faţă pentru a deveni mai vizibil la căutare. Aşa, şi, care-i problema? Păi problema este următoarea: sub acest comportament se ascund nişte tipuri umane binecunoscute şi nu tocmai plăcute. Pe cel mai întâlnit îl ştim chiar de la Caragiale, care ne-a lăsat moştenire unele din cele mai remarcabile portrete de parveniţi.

În ce fel este însă acest cocalar virtual parvenit, cum preia el ştafeta ariviştilor lui Caragiale? Simplu: adoptând toate semnele modernităţii necesare pentru a funcţiona într-o anumită societate. Adică aia de la Eden şi Control: barba de voievod, Iphone-ul cu instagram şi, nu în ultimul rând, acest simbol care îşi găsea cândva mult mai bine locul pe un portativ. Astăzi însă, după cum vedeţi şi în poză, s-a mutat în cu totul altă parte. Ceea ce denotă, fireşte, pedigree-ul de autobază al manipulatorului de simboluri exclusiviste, dar care transpare la o privire atentă mai ceva decât mizeria de sub unghii.

Şi mai fascinant însă nu este faptul că oameni până mai ieri normali sunt brusc loviţi de acest morb cocălăresc, ci insistenţa cu care duc noua ramură a lingvisticii pe culmile imbecilităţii. Astfel, în sistemul lor de gândire, totul poate să fie #superinteresant (chiar dacă şansele ca cineva să caute vreodată combinaţia asta de cuvinte este, probabil, de 0.00002879763 la 1 milion, ceea ce face demersul unul exclusiv narcisistic, deci superficial), #nemaipomenitdemisto, #maremeserie, precum şi alte perle ale gândirii submediocre, pe care mediul virtual o favorizează.

Sincer, suntem curioşi cât va dura aceast analfabetism aproape oligofren. Şi spun analfabetism nu din cauza faptului că oamenii n-ar stăpâni limba română, ci din motivul mult mai prozaic că hashtagul e o unealtă eminamente specifică twitter-ului. Iar acolo chiar are sens şi e foarte utilă. Pe facebook nu.

Până una-alta o urare călduroasă cocalarilor de facebook: #sugetipulacocalaridefacebook!

P.S.: Oare în hashtaguri se poate pune virgulă? Uite că nu m-am gândit, dar cocalaurii cu siguranţă că vor sări să mă informeze.

hashtag

Anunțuri

3 comentarii

 1. Sincer, cred ca toate hashtag-urile pe care le-ai in text au sanse infinit mai mari de accesare decat urmatorul:
  #‎Goodfeeeeeeling_3days_Andthisisthestartoftheend‬
  Ei, ce spui despre asta? Genial, asa-i?
  Eu recent mi-am reactivat, de nevoie, facebook-ul si nu mi-a venit sa cred ce gradina zoologica am gasit…
  Pierdut in lumea cartilor am uitat cat de multi narozi sunt, de fapt, in viata reala. 😀

 2. 🙂

 3. Ah, da, m-am tot uitat dupa hashtag-urile astea. Care-i faza cu ele? Nu le inteleg sensul… sunt eu prea prost pentru ele oare?


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s