Imbecilii față cu realitatea, sau de ce nu trebuie să ai încredere în vegani

Băi oamenilor,

Vă zic drept, și nu mi-e ușor să recunosc, că n-am crezut că va veni ziua în care voi regreta conectarea României la lumea civilizată, în general, și la internet, în special. Pur și simplu, nu credeam că ziua asta va veni vreodată, pentru că internetul vine cu mari beneficii, precum pornul, filmele gratis (what, și desenele animate tot filme sunt, că se cheamă „animații” și candidează la Oscar, da? Da.), rețetele de mâncare făcubile în mai puțin de 15 minute și știrile citite la prima oră, în pat, pe telefon. Sau pe budă, depinde unde se trezește fiecare. Eu, una, nu prea mă trezesc până nu mă spăl pe dinți, indiferent cât de bine reușesc să creez impresia că aș face-o. Ce ziceam?

A.

Dar ziua asta care nu credeam că o să vină a venit.

Pentru că, odată cu pornul, filmele gratis și rețetele de haleală pentru oameni care au și alte treburi în viață decât să stea în bucătărie, în România a ajuns ceea ce compune cam 90% din internet, adică informație trunchiată, greșită, neverificată, compilată, colportată și căcată împrăștiat de oricine, pentru că oricine are acces la internet. Și pentru că accesul la internet nu se acordă, în ciuda recomandărilor mele insistente, pe baza unui test IQ prealabil, se dau pe cărările internetului toți nebunii și idioții care cred toate tâmpeniile pe care le-au căcat mințile altora ca ei și fac o mare labă în cerc cu tâmpenii pe care le emit și înghit pe rând. Asta include anti-vaccinatorii.

Ăștia sunt, după cum sigur ați avut oroarea să aflați pe pielea voastră măcar o dată în viața voastră socială, cetățenii care urlă că vaccinul provoacă autism, deși s-a dovedit că nu are nici o legătură și singurul om care a zis asta vreodată a mințit nu doar gogonat, dar și plătit, că are mercur, deși bagi în tine mai mult mercur dintr-o porție de pește, fie el cât de bio, decât dintr-un vaccin, și că are virusuri în el (aolio!), deși virusurile alea sunt ologite până la inutilitate înainte să li se dea drumul să ne zburde prin vene. În cazul anti-vaccinatorilor, chestia capătă chiar nuanțele unei ironii mai sinistre decât la restul conspiraționiștilor cu un neuron și jumătate care se bate cap în cap, dat fiind că ei au ajuns să prindă internetul și, deci, posibilitatea de a-și manifesta imbecilitatea pe el, în mare parte datorită chestiei pe care o blamează, anume vaccinurile. Dacă crăpau de difterie, tetanos, tuse convulsivă sau rubeolă când erau mici, nu mai umpleau internetul de căcatul minții lor, la fel cum probabil ar fi făcut-o mult mai încet dacă își puteau mișca un singur deget de la o mână, mutilați de poliomielită.

A zis un escroc că vaccinurile provoacă autism, gata. Idioții lumii nu-și mai vaccinează copiii, că dacă fac autism. Zeci, sute de studii științifice demonstrează („demonstrează” – ceea ce e opusul lui „afirmă”, „neagă” fiind doar antonimul lui și atât) că nu există nici o legătură între vreun vaccin și autism, idioții dau din cap și-l cred pe singurul om care a afirmat asta vreodată, și care a fost dovedit ca escroc care avea tot interesul să lanseze o panică anti-vaccinuri. Pentru că oamenii au tendința psihologică naturală de a avea mai multă încredere în cineva cu care se identifică, or, ăla fiind un imbecil, normal că se adună în jurul lui armate de imbecili, că nu de ăștia ducem lipsă. Asta e de înțeles, pentru că ăsta e mecanismul imbecilității în lanț și internetul îl amplifică la scară planetară, și e mai ușor să crezi că există o conspirație a producătorilor de vaccinuri împotriva imbecilului decât să cauți să înțelegi mecanismul (nici măcar foarte complicat) al unui vaccin, sau să cauți o minimă informație despre evoluția bolilor vaccinabile în lume în ultimii 100 de ani, sau să întrebi un copil african dacă e de părere că vaccinurile sunt nașpa

Ceea ce e cu adevărat de neînțeles, din punctul meu de vedere de babă hârșită și aproape resemnată cu imbecilitatea umană, este cum pot oamenii să nu se întrebe cine sunt oamenii care le spun ceea ce aud.

Cum poți să crezi o semi-vedetă cunoscută pentru pula măgarului lui Buridan știe ce, care dacă a citit o carte de biologie în viața ei a tocit pentru BAC trei mitocondrii și o râmă, dar care altfel nu are nici un motiv să aibă măcar impresia că are dreptul la o opinie medicală, dar să nu crezi sute de oameni de știință care spun chestii cu argumente și dovezi? Dovezi, bă. Vin ăștia cu dovezi că vaccinurile sunt motivul pentru care ne bălăbănim cu toții pe lumea asta în număr așa de mare și cu o speranță de viață atât de crescută, nu. Toți mint, deși – și vă rog să mă scuzați, dar trebuie să subliniez iar – sute de oameni care activează în același domeniu nu o să fie niciodată de acord cu ceva dacă ceva-ul ăla nu are cele mai mari șanse să fie adevărat. Voi ați cunoscut vreodată un om de știință? Aveți idee cum se ceartă, cum se sapă și cum se mănâncă oamenii ăștia, pentru că toți vor să rămână în istorie cum că au descoperit viața eternă? Toți muncesc pentru același lucru – validarea științifică. Ceea ce înseamnă nu adevărul suprem și definitiv, că de asta se ocupă religia, ci acele lucruri despre care cam toți pot fi de acord: focul arde, sarea e sărată, ciuma e nașpa și variola e prevenibilă.

Imbecilitatea asta contagioasă a pornit de la un doctor corupt, Andrew Wakefield, care avea toate motivele să spună enormitatea de minciună pe care a spus-o. Andrew Wakefield a mințit că vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) provoacă autism pentru că Andrew Wakefield avea depusă o cerere de patent pentru un vaccin ROR concurent celui existent în 1998 pe piață. A și fost plătit să o facă. Asta ca să știți pe viitor de unde a pornit nebunia. Un doctor corupt și fără nici o idee de responsabilitate medicală a mințit ca să-și poată vinde propriul produs, sau, în caz că asta nu funcționa, ca să primească mulți bani de la concurenții celor care au avut ideea produsului respectiv primii. A luat, prin urmare, una dintre puținele boli ale cărei cauze medicina nu le-a găsit încă, și a zis pur și simplu că e provocată de vaccinul ROR. Un dement lacom și iresponsabil, cum sunt atâția pe lume, inclusiv în sistemul medical. El cel puțin are, dacă putem spune așa, scuza că avea ceva de câștigat din asta.

Dar, fără contribuția unor semi-vedete de pretutindeni, care prin semi-vedetismul lor îmbină cele mai nocive două caracteristici într-o asemenea situație – vizibilitatea publică și impresia greșită că lumea le admiră pentru că sunt deștepte – ea nu s-ar fi răspândit niciodată așa de tare. De exemplu Jenny McCarthy, o nimeni din SUA, și Olivia Steer, o nimeni de la noi. Sigur, s-ar fi dezlănțuit la nivel underground la fel de puternic, cum bântuie teoriile despre Illuminati și masoni și Yetiul din trecătoarea Diatlov. Dar fără fufele de doi lei și doi neuroni care, folosindu-se de faptul că au un public care deja le crede capabile pe alte teme fără nici o legătură cu activitatea intelectuală, au răspândit isteria, nu s-ar fi ajuns la epidemii de boli prevenibile care au băgat în sperieți departamentele de sănătate publică din SUA și Europa. Chestie care zilele astea se întâmplă din ce în ce mai grav și mai des. Izbucnesc peste tot epidemii de boli de care ne obișnuiserăm să ne doară în cur. Ba mai vin cretine semi-publice și zic că ce, e chiar sănătos să faci bolile copilăriei. Ce dacă rujeola poate degenera în encefalită rujeolică și îți moare copilul în brațe? Poate nu ți se întâmplă ție, nu? Asta e logica favorită a tuturor cretinilor. Poate li se întâmplă altora, lui Roald Dahl, de exemplu (bănuiesc că ați văzut cu toții textul lui în care își amintește cum i-a murit în brațe fiica de șapte ani, în timp ce-i citea o poveste fetei cu o rujeolă care până atunci părea să fie pe drumul spre însănătoșirea aia naturală și firească pe care toți cretinii o dau drept sigură.)

Există puține adevăruri incontestabile cu privire la vaccinuri, dar ele există și sunt următoarele (n-o să intru în argumentele logice, științifice și verificate despre de ce funcționează și cum, că și așa postarea asta amenință să devină cea mai lungă din istorie):

 1. de când au fost introduse vaccinurile pentru o grămadă de boli care decimau populațiile înainte de programele de vaccinare susținută, aceste boli au dispărut practic din lumea civilizată. Un grafic cu exemplele clasice aici, în caz că ați uitat. În caz că aveți nevoie de traducere, asta înseamnă că vaccinurile funcționează, și ca principiu științific, și mai ales și în practică. Oricât de pornit ai fi în imbecilitatea ta, asta nu poți contesta. E din categoria „focul arde”.
 2. când dispar din lumea civilizată, bolile astea nu se duc în rai, iad sau eter. Ele nu dispar, de fapt, nicăieri. Continuă să se plimbe printre noi, doar că o fac ca niște vampiri lipsiți de surse de hrană timp de un secol. Fără puterea să atace eficient.
 3. există, fie că anti-vaccinatorii sunt de acord sau nu, ceva care se cheamă „imunitate de grup”. De „turmă”, dacă vreți să traduceți literal expresia englezească – „herd immunity”. Asta înseamnă că, într-o societate în care suficient de mulți indivizi sunt vaccinați împotriva unor boli, deci imuni la ele, bolile respective au acces mai greu la toată lumea, inclusiv la indivizii care nu pot fi vaccinați (copii prea mici pentru anumite vaccinuri – că nu se fac toate vaccinurile la orice vârstă –, femei însărcinate, indivizi cu probleme de imunitate care nu le permit vaccinarea, că teren mai slab decât normal + virus mai slab decât normal = virus normal + teren normal, ce e atât de greu de înțeles? Deci e nașpa. Un om cu HIV, de exemplu, nu poate fi vaccinat. El va lua, în schimb, cam toate bolile la care este expus, tot ce ar trece în mod obișnuit pe lângă un om sănătos și vaccinat. Dar dă-l în pula noastră colectivă pe omul cu HIV, care poate e copil și așa s-a născut, sau care poate a luat HIV de la acul cu care i s-a făcut penicilină în anii 70, când încă nu era clar cum se răspândește virusul ăsta. Dă-i în pula noastră colectivă, ce dacă sunt oameni și ei? Dacă face copilul nostru autism, despre care habar n-avem cum se face și de la ce? Dar dacă face ciumțotusecămilească?)
 4. pragul imunității de grup este foarte înalt, dacă vreți. Cam 85%. Asta înseamnă că vreo 85% din populația dintr-un loc trebuie să fie vaccinată pentru ca vampirii să rămână flămânzi și slabi, ca să revin la analogia mea stupidă. Când se scade sub pragul ăsta, e doar o chestiune de timp (de PUȚIN timp) pentru ca bolile astea, care nu au plecat nicăieri, să trăznească pe tot mai mulți. Chestia amuzantă e că nu poți prezice cum o să evolueze un virus în contact cu un mediu nou. Cel mai adesea, după cum se vede la virusurile gripale sau la bacteriile care dezvoltă rezistență la antibiotice, el se adaptează. Mortal pentru noi, vital pentru el. E un virus, nu are creier, dar știe că are ocazia să supraviețuiască și că trebuie să o valorifice. Ceea ce se pare că îl face mai inteligent decât o parte crescândă a populației unei specii despre care ne place să credem că, în ansamblu, e una avansată și inteligentă.
 5. dacă suficient de mulți cretini refuză să se vaccineze pentru că un mincinos dovedit le-a zis că vaccinurile sunt cauza unei boli a cărei cauză nu o știm, imunitatea de grup dispare și va fi greu de recuperat. La fel de greu e de anticipat ce forme va lua dezastrul. Dar oamenii preferă să creadă un mincinos corupt și niște aberații pe care nici măcar ei nu le pot detalia de tembele ce sunt, decât să se informeze de ce le e teamă de fapt și dacă au vreun motiv real să le fie.
 6. putem să credem niște nimeni sau putem să le readucem aminte permanent cam care sunt limitele opiniei lor profesionale. Asta din start. Dar nu trebuie să fii medic ca să zici „muie Olivia Steer”, ci doar un om capabil să urmărească un șir logic de argumente raționale și să proceseze informații despre mai mult decât o rețetă de guacamole. Nu trebuie să fii medic ca să înțelegi de ce vaccinurile funcționează, ci un om cu o minimă inteligență.

Prin urmare, da. Stop Olivia Steer. Dacă am fost vreodată tentată o secundă să-mi fac pagină de Facebook pentru ceva, asta a fost. Se pare că nu mai e nevoie, fiindcă a funcționat într-un fel, măcar momentan. Deci io, Petronia Marcs, babă cârcotașă cu toate mințile la mine, aplaud inițiativa unor studenți de la medicină care, cu cuvinte mult mai frumoase decât merită subiectul și fără greșeli majore de scriere, cu o politețe de care eu nu sunt în stare nici în cea mai veselă formă a mea, s-au apucat să explice de ce prostia asta e nocivă. Pentru că eu nu sunt un grup de studenți la medicină cu exces de politețe și răbdare, vă trimit la cea mai bună sinteză a poveștii și argumentelor și mai zic doar că știam eu că e ceva dubios cu femeia asta de când am citit cum ridica în slăvi veganismul. Încep să cred că „să nu ai încredere în vegani” devine un principiu de viață tot mai solid.

8 comentarii

 1. Petra draga,

  Am citit de cateva zile articolul (in reprize ca nu pot sta atat pe buda), dar acum am avut o revelatie legata de o ramarca a ta din ultimul paragraf. Se poate sa vedem un articol, cat de mic, nu ca asta, care sa ne arate cea mai vesela forma a ta?

  O cere poporul!

 2. Cica :vegan e un vechi termen indian care inseamna „vanator prost”

 3. […] Steer. De fapt, nici nu știam că există. Acum cinci minute am terminat de citit ce mai scriu Surorile Marx și-am ajuns, din click în click,  la o tipă care e vedetă (?!) la o televiziune finuță și […]

 4. Dacă tot am recuperat comentariile dispărute misterios, zic să mai și răspund. Așadar:
  Voxpopuli, bine ai revenit. (Nu știu cât de serios și sincer zic asta, nu de mine depinde, dar așa e vorba.) Păi abundă blogul ăsta de postări scrise de mine în cele mai vesele forme ale mele. Doar că ele sunt greu de deosebit uneori de formele mele pline de draci. Ca indiciu, ar fi alea în care nu mă plâng de nimic și nu înjur de mai mult de trei ori, deși nici ăsta nu e un criteriu absolut.

  Corneliu Crețulescu, se pare că definiția e pe calea cea bună a redefinirii în „om prost, în general”. Mă întreb, dacă un vegan are pisică, știut fiind că pisica dacă te crede vânător prost îți aduce ea șoareci morți numai să nu mori de foame, ce depune pe covoraș pisica veganului? O lăptucă sfâșiată discret? Un căcat, ca să-l scutească pe vegan de a căuta în alte părți unul pe care să-l mănânce, dat fiind că pe vânătorul prost nu te poți baza să fie nici un culegător prea bun?

  Renata Carageani, chiar așa.

 5. surorilor, ia lasa selectia naturala sa actioneze! Sa vedem cine pe cine biruie.

  Eu cand am fost in spitale de pneumologie (de, tot selectia naturala…) am dat peste tuberculosi. A, da, si ei vaccinati, dar cativa erau la coltul spitalului cu tigara intre dejte. Am ridicat din umeri, si zis: Doamne fereste, mergem mai departe.

  Pana cand mor, vreau sa mor sanatoasa. Mai fac eu diaree, dar de 4-5 ani nu m-a lovit nicio gripa si nicio pneumonie, contrar unei madame ce imi vindea chestii scumpe pt astea.

 6. (Selecția naturală să și-o lase fiecare pe mațele lui să acționeze. Nu pe-ale, să zicem, bieților copii. Plus că cine vine cu argumentul ăsta cinic se cheamă c-a sărit grațios peste toată partea despre imunitatea de turmă.)

 7. Misto articol. Lipseste doar tag-ul publicitate.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s