Why don’t you come over? Celebra campanie publicitară îşi schimbă adrisantul cu cel mai prieten dintre popoare

Halou, halou

Mergeam zilele trecute pe stradă, când văd un anunţ. Cică: Vin Ruşii! Sau cu r mic, nu ştiu exact, că acolo au dat cu majuscule. Io în mintea mea zic: foarte tare campania! Deci chiar e tare şi creativă, chiar dacă e speculată pe marginea unei angoase care s-a instaurat în străfiinţa românului de vreo 70 de ani. Adică 194zecişiceva + 70 = peste douămiizece, deci p-acolo.

Nu e nevoie să zic despre ce angoasă e vorba. Adică sigur nu e aia că vin turcii, un popor care la orice oră şi oriunde ai face un sondaj în România de azi, e mult mai bine văzut decât ruşii. Mult, mult mai bine.

Acuma, de ce s-a decis să să meargă pă aşiest conşept creativ, noi ştim: fiincă publicu ţintă a fost Dan Puric. Şi e ochiei. Doar că, vedeţi voi, rusofonilor, rusofililor şi alţi Dan Purici, noi nu suntem iubitori de ruşi. Adică poporul român, el nu e iubitor de ruşi, din motive pe care probabil că nou înfiinţatul Centru Cultural Sovietic de la Bucureşti nu le înţelege şi pe care îi va fi foarte greu să le şteargă, cu toată masa lui rotundă despre al Doilea Răzbel Mondial. Unde ni se va zice, nu-i aşa, că poporu pretin ne-a eliberat şi că tezauru ni l-am dus la ei singuri. Ceea ce e adevărat, proasta diplomaţie a fost şi este o constantă a românilor, doar că asta nu şterge nici davai ceasu nici davai paltonu. Asta e, pretini, asta e, nu vă mai căcaţi pă voi atât.

Aoleu, scuze, o erată: am zis mai sus Centru Cultural Sovietic? – scuze, am vrut să zic Comunist; pardon, am zis Comunist?, voiam să zic pan-slavist etc.)

Aşa. Iar acuma fiincă reacţia românaşilor noştri a fost foarte, foarte, foarte slabă cam păpeste tot, de ca şi cum pă român nu l-ar mai fute asemenea griji, deşi va avea în curând rachete nucleare ostile dumisale la câteva sute de kilometri dă celebrele plaje amenajate de madam Udrea şi madam Mazăre, ne-am gândit să introducem chiar noi în discursu public aşiest subiect. Care zicem aşa:

Vine coru Armatei Roşii? (astea bănuiesc că sunt cu litere mari, nu ştiu. Ar cam trebui, că cică au salvat Ioropa dă nazişti) Păi foarte bine. E muzică, e antren, e floricele. A, ba nu, astea e la filmele dă la mall-urile alea cu care ne-a spălat pă creier cultura decadentă dă peste oşiean, bă băiatule! Jos cu ele! Nu floricele! Nu mall! Nu converşi! Numa coru Armatii Ruoşii, căcam numa atâta mai are şi maica Rusie să ne arate în materie dă cultură. (Ok, mai e şi balet, da Pliseţkaia tocma a murit)

Bun, acum nu ştim dacă răzbate umoru până la tovarăşii noştri, da îi asigurăm că spiritu e constructiv, adică dă mişto-uri, dă glumă. Chiar dacă vine dă la un blog care să chiamă Surorile Marx (dânşii ar trebui să ştie cel mai bine cum e cu psihologia inversă). Să nu scoată racheta din siloz încă, că poati ne înţielejem! Da treaba e aşa:

Dacă românachis veneau la Moscova să îl promoveze pă Fuego, sau pă Salam şi ziceau ceva dă genu: Vine Salam, ăl mai mare futăcios din România! Băgaţi femeile şi lanţurile dă aur în dulap! Băgaţi şi patrafiru lu patriarhu Kiril, că vi-l ia şi pă-ăla! Azi la Odesa, mâine la Moscova, că ştie drumu! Ştim că vă plac minorităţile, primiţi cu ţiganu? – deci dacă făceam noi asta, sau ceva la modu ăsta, oare se simţeau pan-slaviştii bine? O luau la glumă, la alea-alea, sau scoteau naţionaliştii cu lanţuri (da nu dă haur) şi topoare din dulap?

Păi na, răspunsu e ştiut. Se supărau, răsuceau dân mustăţi, că sunt neam dă supăraţi pă viaţă şi imediat ne arătau Tupolevu 160.

La care că tot e gluma, glumă, ne-am gândit să facem şi noi un afiş în replică la anunţatu eveniment. Care nu credem că-i va supăra, că doar suntem prieteni şi ştim dă vorbă bună. Şi dacă cumva se gândesc să vină-ncoace, cam cum a fost party-u ăla la Izabela, să ştie că ştim doar atât: de data asta doar călare pe bomba atomică mai intraţi acilea, pretini. Faptă care vorba aia, sperăm să nu se-ntâmple, dintr-un motiv pe care o sa-l înţelegi din imaginea dă mai jos.

A, şi încă ceva: omu e dator să-ncerce, sigur, da nu vă mai aruncaţi bre banii pă prostii. Să deschizi un centru cultural într-o ţară care nu ştie să spună trei cuvinte în limba culturii pe care vrei s-o promovezi, e cel puţin caraghios. Mai ales când, bănuim, obiectu discuţiei e însăşi cultura, deci printre altele şi o limbă, un grai cum ar veni, şi nu doar nişte şuruburi sau alte niscai obiecte dă larg consum. Iar dacă totuşi vreţi cu tot dinadinsu să faceţi asta, aşa cum ştie o planetă întreagă că aveţi obiceiu, o sa ziceţi cel mai probabil că nu contează: ce dacă românii nu ştie să vorbeşe ruseşte, noi suntem fraţi, fraţi ortodocşi, care ne tragem cu toţii dă la domnu Iisus şi Maica Precistă şi catapeteasmă şi amvon şi alea-alea!

Pă bune? Bă băieţi, bă. Luaţi bă pulsu poporului, dacă nu ne credeţi. Pe noi aicea ne doare-n cur de tot Dughinu vostru şi toate centrele voastre culturale ruseşti şi e suficient să deschideţi feisbucu să vedeţi că-i aşa. Hai să fim serioşi. Şi un P.S. – titlul articolului e, pentru cine nu s-a prins, o parafrază la celebra campanie Gândul de acum vreun an-doi.

Şi în loc de final, da, admirabilă cultură, admirabili muzicieni şi pictori şi scriitori şi dansatori şi tot ce mai vreţi voi. Dar ce se întâmplă acum în Rusia nu e ok şi nu face niciun bine culturii ruseşti.

vin rusii nasol pentru ei

Anunțuri

4 comentarii

 1. Balerinele nu-si permit sa le trimita afara din tara pe post de buzdugan, ca dau de KFC si raman prin strainataturi. Pe cand vajnicii Aliosi din Corul Armatei Rosii (care mie-mi placea foarte mult inainte sa devina iar dureros de evident ca sefii lor sunt complet dementi) se pot apara singuri foarte bine de agresiuni capitaliste. Mai ales ca pe ritm de „Kalinka” nu se poate bea decat vodca.
  Ma intreb cat mai dureaza pana-l invie pe Ceaikovski si-l trimit in turneu prin Europa, cu escala la Washington, ca sa ne convinga pe toti ca nici uraniu n-au mancat, nici gura nu le miroase, si ca de fapt sunt intr-o misiune mondiala de culturalizare. A mai mers o data, cu progresul.

 2. Babo, date fiind anumite detalii de budoar ale vietii lui Ceaikovski, nu prea s-ar potrivi cu orientarea actuala a boilor de la Kremlin. Dar n-ar fi primul semn de ipocrizie din partea lor. Da’ ce zic eu, astia maninca ipocrizie pe piine, cu garnitura de caviar. Daca-l invie si pe Richter, o sa traiesc o adevarata drama interioara.

 3. De cercetat dacă e aceeași firmă.
  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-19035918-reclama-sezonului-romania-geopolitica-flatulenta-intelesul-lui-vladimir-putin.htm
  Dacă e, e de înțeles. Dar tot trebuie să-i zică cineva că ce-i mult nu-i bun.
  Totuși înclin să cred că nu e.
  Ăia care au făcut publicitate baletului sau operei sau oricărui alt pianist rus cu ”vin rușii”, chiar că nu știu nimic despre prietenia ruso-română.

 4. Dragoane, sunt sigură că știința sovietică a încercat asta, în pauza de mutat apa dintr-o mare în alta. Cine știe, s-o fi încurcat firele și le-a ieșit Copilul Minune. Acum așteaptă să crească.

  Renata, o fi, n-o fi, mie mi se pare important că putem să râdem de bau-bau. E primul pas către vindecare. Sigur, drumul ăsta poate trece uneori prin Charlie Hebdo, dar și gropile fac parte, din păcate, tot din drum.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s