Baba și mișcarea socială

Oamenilor,

Dacă tot mi-am recăpătat 90% dintre mâini, zic să reluăm ostilitățile.

Eram acum câteva zile printr-o debara, în care căutam de zor sensul vieții (ce altceva?). Cucuveaua Peracle prindea de zor ultimele muște și ultimii țânțari ai sezonului, sau cel puțin pe ăia care avuseseră proasta inspirație să se adăpostească de frig la mine-n casă.

La un moment dat, cu un păianjen între dinți, cucuveaua Peracle se întoarce către mine și mi-l scuipă în cap:

– Babă nesimțită ce ești, da’ pân’ la urmă tu de ce nu ieși în piață să strigi că chestii, că anti-chestii, că să moară chestii? De ani de zile te plângi că nu se face în România vreun protest mai acătării, la care să te raliezi și tu din tot sufletul tău mic, negru și rău. Ăsta n-ar fi trebuit să fie fix pe aleea ta, ca să împrumut din vocabularul cucuvelei Shakespeare?

M-am scărpinat în cap încurcată, căci acest gest intră în raza de acțiune a celor 90% recăpătate. Adevărul e că ce era să-i răspund, dincolo de considerentele practice pe care le știe, dar nu le și înțelege, ca orice pasăre care se poate spăla pe dinți cu mâna dreaptă? Că, dincolo de prima seară, în care shit really went down (literalmente, sub forma Guvernului în frunte cu Pontatorul doctor în meteorologie mafiotă, aka ”a te face că plouă când te scuipă practic toată lumea”), nu prea mă pot ralia la chestii și motive? Sigur, prezență constantă, să nu creadă că ne-a trecut, că ne-au păcălit, că ne-am potolit, că merge ca cu Roșia Montană – pui nițel capacul și gata, nu mai dă în foc. Pentru specia de politician nesimțit care e cel român, sigur că e foarte necesar să stai deasupra lui cu toporul măcar zilnic. Dar asta ar fi trebuit să facem de 26 de ani încoace. Tot zilnic. Sau măcar de la Năstase încoace. Sau de la Tăriceanu. Sau de la Boc. Get my drift?

Sigur că faptul că n-am făcut-o până acum nu înseamnă că e prea târziu și că nu trebuie s-o facem de acum înainte.

Doar că eu, în existența mea multimilenară, n-am văzut niciodată ca o mulțime care strigă chestii să le poată și spune, față în față, într-un cadru constructiv. Mulțimile sunt, prin natura lor, cadre distructive, fără ca pentru asta să fie nevoie neapărat să intervină cercopitecii din galerii, care vor să se bată cu jandarmii, fără să-i intereseze neapărat de ce. Ele reușesc doar să dea jos chestii, chiar și atunci când o fac, așa cum e de dorit, în moduri pașnice (deși îmi mențin părerea pe care mi-am apărat-o cu încăpățânare exasperantă în probabil singura mea dezbatere pe bune polemică cu Dragonii de până acum, dintr-o seară în care cred că am reușit să speriem o spectatoare nevinovată și mutual simpatică: marile schimbări nu se pot întâmpla pașnic și cuminte, oricât de mult ne-ar plăcea să credem că e posibil).

Faptul că din mulțimea pașnică, îndreptățită, hotărâtă și pozitivă de la Universitate sau de pe unde s-a mai protestat zilele astea nu a ieșit un lider sau un grup de lideri capabil să-i sintetizeze furia dreaptă în câteva revendicări coerente, punctuale și obiective nu e un simptom al vreunui defect moral sau intelectual al acestei mulțimi. E consecința naturii ei. Nu cred că au existat vreodată, în afară de figurile care au parazitat revoluții și au devenit tiranii care au înlocuit regimurile date jos de ele, indivizi capabili să concentreze furia unor mulțimi în câteva vârfuri de atac eficiente, care să dezumfle sisteme umflate de gazele propriei putrefacții.

Și nu cred că se poate. Mi se pare pe jumătate înduioșător, pe jumătate revoltător să tot insistăm să credem că se poate. Sigur, mi se pare și complet de înțeles de ce o facem, dar asta nu schimbă lucrurile.

Puneți zece oameni inteligenți, cu respect pentru opiniile celorlalți, cu porniri pacifiste și cu idei bune la limita utopiei, însă fiecare în felul ei cu aplicabilitate practică, într-o cameră și cereți-le să vină cu un plan de schimbat lumea, sau măcar cartierul Pantelimon.

E mai probabil să-și scoată ochii și să-și rupă spinările unii altora cu scaunele pe care stau, decât să reușească să vină cu o singură propunere realistă și acceptată unanim.

De ce-i așa? Nu știu. Poate sunt eu prea bătrână, poate sunt prea pasivă (asta recunosc), poate sunt prea puțin agregabilă (nu agreabilă, asta știm de mult, să fim serioși un moment). S-ar putea realmente să fie ultima, și mai grav, s-ar putea să nu fiu singura pentru care e adevărat. Cred că există o bucată bună de societate inteligentă, oriunde în lume, care nu e agregabilă decât în scurte momente de criză și atât. Ceea ce-i face pe oamenii ăștia complet inutili din punct de vedere social, adevărat. Mă rog, dintr-un anumit punct de vedere social.

Bine, în cazul ăsta și mai ales în cazul meu personal nebun, i-am răspuns cucuvelei Peracle cu un alt adevăr, încă și mai imbecil, dar din păcate la fel de real.

După care ne-am pus pe numărat hemoglobina dintr-un sac de cartofi tratat cu plutoniu, din trei în trei, apoi am scris în calendar:

„Octombrie 2015: în ultimii doi ani, s-au mobilizat de două ori masiv generațiile tinere și masa inertă, neutră – două lucruri greu de obținut. E îmbucurător de observat, deși motivele pentru care s-a întâmplat au fost unul revoltător și unul tragic.* Sigur, nu e mai capabilă să spună ce vrea decât nici una dintre generațiile anterioare. Dar mi se pare nedrept să avem așteptarea asta, iar reușita ar fi practic o premieră în istoria umanității. Oricum ar fi, cu deturnări neavenite și cu jumătăți de revendicări utopice, atmosfera din ultimii câțiva ani transmite un semnal care nu s-a mai auzit de mult în spațiul carpato-danubiano-pontic (ador formularea asta idioată mult prea mult ca s-o las deoparte, chiar și când e rost de discuții serioase): tinerii sunt cu ochii pe țară. Mai competent sau mai puțin, mai fără să știe exact întotdeauna de ce și cum, le pasă, măcar când e prea groasă. De urmărit mai departe.”

* O să-mi suspend aici în rezervă senzația că nu Colectiv l-a dat jos pe Ponta, decât cel mult din poziția de ultimă picătură în paharul pe care Dragnea, Zgonea & co. tot trăgeau linii, ca pe răboj, de ceva timp. Nu e relevantă aici și, mai ales, nu e verificabilă.

14 comentarii

 1. Dragoanca ranita dar in plina recuperare saluta baba Petronia. In momentul de fata stiu cel putin un om care pandeste datul in cap care sa lanseze revolutia aducatoare de schimbare pentru ca nu crede in schimbari pasnice. Si iese in fiecare seara in piata in asteptarea acestui moment. Eu ii doresc sa n-aiba satisfactie. Au murit deja prea multi oameni. Dar eu sunt o pacifista si am alergie declarata la orice agresivitate. Si eu, probabil, de-aia nu-s in Piata.

 2. iar imi vine sa ma bag desi s-a demonstrat stiintific lipsa de intelegere cu unii comentatori de pe aici sau de pe aiurea.

  de ce sa ajungem la ceva coerent? de ce sa nu ne gandim mai bine la ceva disctructiv pentru cei ce isi exprima nemultumirea? de ce sa nu venim cu idei distructive? de obicei intelectualitatea nu agreeaza violenta si e normal sa nu gandim in sensul asta, dar eu, prin prisma nickname-ului pot sa trec peste si sa declar ca sunt prost.
  de ce sa nu venim cu idei de ceva si altceva ce poate fi distrus? auzeam pe unul pe la tv zilele trecute ca vai, ce ne facem fara parlament, ca nu putem fara, in cazul in care il dam jos. personal as vrea il dam jos, si pentru a arata ca se poate si fara. si nu anarhie.

  cum ar fi sa facem o lista de institutii pentru inceput, ce ar trebui desfintate cu ocazia manifestatiilor? as incepe cu politia (nu va minunati, s-a mai intamplat si la altii. daca e nevoie, argumentez mai tarziu). apoi, ministerul mediului (cum sa construiesti si sa lasi in paragina, intr-un parc national? cum sa ai o agentie ANPM si sa nu se poata face nimic pentru a stopa). as continua cu multe alte institutii absolut inutile in formatul actual. si nu, o simpla reforma nu ajuta. reset inseamna de la zero.

  de ce sa vin cu propuneri? vin ele singure cand nu ai nimic in loc. vin pe baze solide, nu pleaca pe o baza putreda!

  in momentul ala, poate ies si intelectualii si chiar si babele cu idei pentru ce sa se puna in loc.

  PS: ponta vine de la pontic?

 3. si cam cati ani o sa va minunati ca s-a spart mamaliga si s-a facut gaura factice in cer. cam cati, ca sa stiu cat am pauza de comentat. singuru’ care incearca sa astepte un godot mai mare este balauru’ ala, cum il cheama. dragonu’. orice altceva decat revolutie inseamna alt matrix reloaded si vad ca petronia o banuieste. e normal ca groaznic de provincialii in cultura democratiei sa nu stie ce sa faca. numai niste motherfuckers ar putea.

 4. Ave Dragoana, Petronia te salutat! Dupa cum banuiesc ca iti aduci aminte, nici eu nu cred in schimbari majore facute pasnic. Da’ nici nu ies in piata cu maceta in buzunar, asteptand doar momentul s-o infig in capul cuiva, fie el si politician. Bine, poate din categoria asta am, totusi o lista in caz ca ceva, dar nu asta e ideea. Cred ca amicul tau poate sa-si puna linistit maceta in cui, tura asta nu vad cum ar mai putea iesi cu bataie generala, doar daca nu reusesc astia sa faca vreo idiotenie catalizatoare. Avand in vedere graba cu care l-au dat jos pe Motoc-Ponta totusi, n-as zice ca sunt dispusi sa testeze rabdarea si pacifismul celor din strada. Data viitoare.

  Voxpopuli, pai n-a zis nimeni ca nu e bine si cu distrugere. Dimpotriva, eu am zis si zic in continuare ca doar asa se poate, in anumite cazuri. Doar ca mai zic si ca momentul asta nu pare un caz din alea anumite. Am si io idei de distrus chestii cat pentru trei Universuri, si singurul lucru care ma impiedica sa le pun in practica pe toate deodata e ca nu-mi place ISIS, sau mai degraba lor nu le plac femeile. Nici macar babele. La articolul asta ma refer, si sigur ca e o exagerare ca ma gandesc la ISIS, ca nu suntem in pozitia tarilor din articolul ala. Ideea e ca chestii de genul asta se intampla cand se rade orice structura a unui stat. Si gandeste-te ca la aia era absolut necesar. Si totusi a iesit atat de prost. Cat despre Ponta, dictionarul mitologic si profetic zice ca, intr-adevar, vine de la pontic si ca atunci cand vor fi aparut in politica romaneasca si Dunareanu si Carpatescu, sa ne pregatim de apocalipsa.

  Mi Argo, nu stiu. Ne apucam de numarat acum si te anuntam cand ne oprim. Stau si ma intreb de multe ori ce pulile cailor cavalerilor apocalipsei chiar ati face, tu si toti revolutiofilii, daca chiar s-ar intampla. Bine, ma mai intreb si daca chiar nu sesizati diferentele de nuante dintre momentele in care revolutiile sunt chiar necesare (si singurul moment in care o revolutie e necesara e atunci cand nu se mai poate si altfel nu se poate, ambele fiind conditii sine qua non si una dintre ele lipsind in momentul de fata) si momentele in care le planuim la un ceai, numai pentru ca par distractive. Dar sunt, dupa cum stim cu totii, o baba cu mult mai multe intrebari decat raspunsuri.

 5. the niggers motherfuckers te saluta, petronie.

 6. Right back at them mothafuckas, mi argo.

 7. nu te obosi cu mainile, petronie, noi, the motherfuckers, suntem demult acolo unde trebuie, tu, continua-ti ascutitul topoarelor imaginare.

 8. „Pune intr-o camera…”

  Tineretul trebuie stimulat, iar damele coapte ar face bine sa participe activ. 😉

 9. Ihi. Spor la salvat lumea. Vedeti sa nu alunecati pe baricade si sa va scrantiti degetul mic de la piciorul stang.
  Daca aveti wifi in Valhalla, poate meditati nitel la ce poate duce sentimentul asta de cavaleri alesi ai dreptatii si de necesitate iminenta a actiunii drastice, atunci cand e aplicat disproportionat fata de realitate. Zimmerman vs Trayvon Martin imi trece prin cap asa, complet neintamplator.

 10. Hercule, trebuie sa recunosc ca e a doua cea mai artistica invitatie la supt pula pe care am primit-o vreodata. Nu stiu pe unde ai gasit-o, banuiesc ca pe cand iti revizuiai selfie-urile din telefon, dar da.

 11. Binecuvantate fie damele milostive. Am avut parte de una, la timpul potrivit. 👿

 12. Haidi bre, si o baba chioara ar vedea ca aia-i o examinare de prostata deghizata in fantezie cu asistente porno, ca sa nu mai fuga barbatii lumii de nemurire. Se vede de la o posta ca pagina-i rupta din almanahul „How to enjoy visiting your doctor”, anul 1990, nr. 69. Si nu incerca sa negi, ca pagina cu Papanicolau e la mine pe frigider.

 13. babo, daca ti-ar trece prin cap si lucruri cat de cat bune, solide, oneste, sanatoase (precum un topor din alea de inox din propria-ti colectie virtuala) atunci ai intelege inainte de mumificare ca ce nu faci la timp nu mai faci niciodata. dar nu pot sa am petentii de la tine asa cum nci tu insati nu poti avea de la aceeasi persoana. nu vrei sa vezi jugul nou pe care ti l-au si pus baronii, chiar inainte ca tu sa-ti privesti a doua oara cele 3% de maini inoperante, ba chiar mult inainte sa-ti formalizezi in chip de text wordpressat gandirea hipster-retrograda tipica sfincsilor dinastiei patru.

 14. Babelor, știu că nu vă vedeți capul (scrisesem cepul, noroc că am observat la timp!) de treabă, dar io ziz că ar merge două (sute) de vorbe despre tânăra tehnocrație românească. Pe blog.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s