Observație și imn

Oamenilor,

Voi ați observat cum fiecare dintre alunecații ăștia convinși că vin imigranții să ne fure țara și că ne conduce un guvern impus de UE și de americani cu scopul de a ne distruge și de a ne fura identitatea strămoșească – fiecare din ăștia, zic, scrie ori cu mai mulți, ori cu mai puțini „i” decât e cazul, „țară” cu majusculă și aduce un Dumnezeu în discuție înainte să încheie convins că ne vom răscula din nou împotriva asupritorilor, unde ești tu, Țepeș Doamne? Io-te studiu de caz aici.

Eu cred că de la imn ni se trage. El a dat tonul cu Traiani și strămoși și împilare și răzbunare și cruci și oști și mania persecuției, iar lumea încă îl ia de bun. Efectiv cred că avem cel mai nociv imn din lume.

Bine, asta și o grămadă de cretini.

Propun, prin urmare, reducerea unui cârnat inutil de imn, pe care nimeni nu-l știe în întregime oricum, pentru că nu merită învățat (repet, e de-a dreptul rizibil de idiot, noroc că în contexte internaționale serioase se cântă numai partea instrumentală) la următoarea versiune, mult mai sincronizată cu realitatea de azi, nu de la patuzsopt:

„Deșteaptă-te, române

Și mai citește-o carte,

Mai lasă pulii-Antena

Că te-ai prostit de moarte. (bis)

 

Nu stă nimeni la pândă

Cu barda-n mâna dreaptă

Să-ți fure, bre, chiloții,

Spălați la sfântu-așteaptă. (bis)

 

Mai lasă paranoia,

Naționalismul suge,

Și oricum l-ai întoarce

La Holocaust duce. (bis)

 

Vezi-ți mai bine bârna,

Că ai păduchi în frunte,

Și n-are vină UE

Că bubele ți-s munte.”

Etc.

Cu plăcere, nație română.

11 comentarii

 1. draga petro, asta nu e o idee noua ci mai degraba una partizana, eventual feminista (vezi feminismul german actual). ca sa vezi cum stau lucrurile in afara perimetrului national stramt, iti propun sa arunci ochelarii pe acest alt imn national sângeros si actual, desigur in traducerea eleganta a lui „google translate” (doar primele trei strofe, cu refrenul):

  Apar copiii patriei
  A doua zi de glorie a sosit !
  Împotriva tiraniei ne
  Steagul sângeroase este ridicat
  Auzi în țară noastră
  Urlă din acești soldați de temut ?
  Ei vin în brațele tale .
  Ucide pe fiul tău, tovarășii dumneavoastră !

  Pentru cetățenii de arme
  Formular batalioane dvs.
  Martie , martie
  Sânge impur
  Apa brazde noastre

  Ce face acest hoardă de sclavi
  De trădători și regi conspirative ?
  Pentru care aceste lanturi vile
  Aceste fiare de călcat a pregătit de mult ?
  Franceză , pentru noi , ah ! ce ultraj
  Ce metode trebuie să fie entuziasmat ?
  Ea ne este îndrăznesc planul
  Pentru a reveni la sclavia vechi !

  Ceea ce aceste cohorte străine !
  Ei ar face legi în casele noastre !
  Ce ! aceste falangele mercenar
  Jos fiul nostru războinic !
  Dumnezeule mare ! de mâini înlănțuite
  Fruntea noastră sub jugul ploieraient
  Despoți Vile ar
  Maeștrii destinului .

 2. Daca te referi la constatarea ca avem nevoie de un imn nou, normal ca nu e noua ideea. A si fost un concurs ratat pentru un update acum cativa ani, ceea ce chiar si o baba care traieste de obicei sub o piatra, ca mine, stie.
  Misto trucul cu Marseillaise, mi-a luat cateva secunde sa imi dau seama. Normal ca nu suntem singurii cu imn ramas din vremuri cand nationalismele aveau sens. Au si francezii shaorma cu de toate acolo, nationalism, Dumnezeu (desi e mai degraba o expresie acolo), oprimare sociala (reala), dominatie straina (mai putin reala, cel putin in comparatie cu cata dreptate aveau romanii de la pasopt sa se planga de asa ceva).
  Teoria feminist-partizana nu sta in picioare, insa. Orice vorbitor de franceza decent va observa chiar in finalul primei strofe ca indemnul e la taiat gaturi de neveste, nu de tovarasi, cum pretinde Google Translate, ceea ce intoarce teoria feminista avant la lettre cu fundul in sus si-i aplica cateva palme. Din alea reglementate de Pravila cea Mare, nu de Barnevernet. Google Translate e feministul aici.
  Si totusi, „martie, martie”? Hohote, hohote.

 3. daca ar fi intr-adevar smart acest google translate ar pune creatia pe poezie.ro si nu va putea fi acuzat de plagiat. daca ar fi super-smart le-ar submite-o celor care cauta de ani de zile o ameliorare a marseillaisei, bineinteles re-tradusa prin aceeasi filiera.

 4. Băbuțo Petronie, firește că orice imn e mai bun decât ăla care conține versul ”Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume”…
  Eu am observat, cu ocazia „la PROBLEMA NORVEGIA”, că toți cei care au o părere bine cristalizată despre cum ar trebui intervenit în legislația norvegiană și au pus ursuleți în fața ambasadei cu pricina, nu știu cu câți de „i” ai dreptul să scrii „copii” articulat în legislația gramaticală română și, timorați de evenimente, se mulțumesc cu numai 2.

 5. No thanks, poate pe poezie.ro ar merge, desi mi se pare ca e interzis cu instigari la violenta. Peste tot in rest e. Da’ sa stii ca pe post de teza de doctorat n-o sa mearga, ca le verifica astia cu softurie anti-plagiat. S-a inteles? O fi dus dumneai la Marseillaise la caderea Bastiliei, dar asupra inchisorilor romanesti nu are nici un efect.

  Renata, am senzatia ca pe oamenii astia ii timoreaza simplul fapt ca mai exista si alte tari pe lume in afara de Romania. Daca le spui ca exista si alte planete in afara de Vaslui, s-ar putea sa dea eroare definitiv. Blue screen si tot. Ar fi visat ei filosofii antici ca „aurea mediocritas” o sa ajunga predat in scoli ca criteriu de aplicare a „i”-urilor la cuvinte? Nu. Oameni fara pic de imaginatie.

 6. eu as propune ca imn „somnoroase pasarele’. e zen, e soporific, e in trend cu dezvoltarea durabila, plus ca subiectii lirici sunt transnationali si noneligibili intr-un proces de partaj.zi si tu, petronia, nu c-ar fi foarte romantic, hm?

 7. Deloc. Aolio. Nu nu nu. N-ai auzit ce efecte are somnul ratiunii? Imagineaza-ti ce-ar iesi din somnul natiunii.
  Bine, nu e nevoie de foarte multa imaginatie, ca se vede peste tot in jur de decenii multe, dar tocmai de asta nu-i nevoie sa transformam lenea generalizata in stare reglementata constitutional.
  Periculoase idei mai ai, Noemi.

 8. Va propun si eu un Imn: „Tara arde/Babele se piaptana!”
  Cheltuielile cu incalzirea cresc vertiginos, temperatura exterioara scade de parca am fi situati pe aceeasi paralela cu orasul Murmansk iar surorile sufera pentru ca avem acelasi Imn vechi din secolul XIX. Eu zic ca atata timp cat se-nteleg versurile si nu contin cuvinte intraductibile in strofe cum ar fi cele din „Scrisoarea lui Neacsu din Campulung” aflata in Arhiva din Brasov (cuvinte ca „i pak” de exemplu nici acum nu stiu ce inseamna, poate ca este injuratura) nu este nevoie sa alegem alt Imn, unul mai modern si mai contemporan. Parca vad ca apare un Concurs televizat gen „X-Factor” la care sa vina concurenti cu tot felul de Imnuri, cu versuri super-simpliste (care sa rimeze la sfarsit cu „banii” si „dusmanii”) si cu muzica saltareata (extrasa de pe coloana sonora a filmului „Borat”).

 9. unu, ia lasati „desteapta-te române” asa cum e, poema compusa de Andrei Muresianu, nu?, cu care ne stim de mult, mai putin cu Anton Pann, vivat muzica si lautarii, istet componist, multumita caruia ne incalzeam iarna intonând subversiv pe vremea vechiului regim. ave! doi, ogar, suna la secretara mea si roag-o frumos sa-ti programeze o urecheala cu asistentul, ca eu sunt in deplasare, scuze; cum adica nu stii ce-i aia „i pak”, nu tze rusine? lav en pis! trei, petronia, suna si tu, ba nu, ca tu esti recalcitranta, te iau cu binisoru’: caderea bastiliei n-a auzit marseillaise din motive de decalaj temporal. dar muzica, muzica, ce muzica faina i-a com-pus Berlioz, motanul aristocrat… patru, ca de la no thanks la no emi, ai dreptate, duchess, somnoroase pasarele ar fi un imn adecvat pentru un popor care doarme si viseaza urât.

 10. e groaznic de nedrept, petronia. toata lumea zice ca am idei periculoase si ma trimite la somn. numai ca eu dorm pe partea cealalta a planetei, pe partea asta doar visez. cher no thanks, cum spunea confrerul meu tommy clancy, spre deosebire de realitate, fictiunea tre sa fie logica, asa ca prefer sa fabulez si sa visez doar intr-un mediu steril.
  ‘eu vara nu dorm” in varianta death progressive e bine?

 11. noemi, dpdv filosofic ar putea sa fie invers, adica poporul sa fie treaz mereu si tu sa dormi in tot acest rastimp, ca frumoasa din padurea de poveste, acum la mâna lu’ schweighofer holtzindustrie. ar fi pacat, deci nu, sa ramana cum ai zis. ma ingrijoreaza doar ideea de „cealalta parte a planetei”, nu cumva sa dormi la marea baltica, in garnizoana bolsevica kronstadt. si decat death progressive, mai bine youth. paolo sorrentino.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s