Momentul publicitar al săptămânii: Atelierul de SF&F cu Dănuţ Ungureanu şi Michael Haulică, plus alte şmecherii de gen

În caz că aţi lipsit în ultimele câteva luni din univers, iată o scurtă trecere în revistă a ultimelor evenimente cosmice importante: apariţia unei noi planete în sistemul solar, a cinşpea sau a şaişpea, nimeni nu mai ştie; în centrul găurilor negre s-a aflat că ar fi Ion Iliescu, despre care prea nu mai ştie nimeni nimic ca să nu fie taman acolo, în toate simultan; cea mai mică particulă descoperită nu este nici quark-ul şi nici ocaua lui Cuza, ci un supozitor prezentat de Arşinel&Stela Popescu la Catena.

Mă rog, pe lângă toate astea ar mai fi o descoperire şi anume că în curând (22 februarie) va începe un atelier de science-fiction destul de important. Cum noi nu ştiam mare lucru despre el, am decis să stăm de vorbă cu autoarea lui, coordonatoare a unuia dintre cele mai vechi proiecte editoriale online din România şi organizatoare a primul târg de carte din România nișat pe SF & Fantasy – Final Frontier. Iată, aşadar, ce am aflat:

Cine e Atelierul de SF&F, ce vrea de la noi şi la a câta ediţie a ajuns?

Atelierul e un loc liber şi creativ unde fanii genului, cei dornici să scrie și cei foarte curioși, se pot juca și experimenta alături de maeștri ai genului, iar pe nesimțite vor ajunge să scrie cum nici ei nu credeau că pot ;). Suntem în pragul ediției numărul 3 a Atelierului pentru care înscrierile sunt deschise până pe 15 februarie. Și ne lăudăm deja cu două „promoții” de cursanți care sunt acum scriitori debutanți sau în curs de debutare.

Ce e important să ştim despre Michael Haulică şi Dănuţ Ungureanu? De ce s-ar înscrie, de exemplu, un pasionat de SF de 16 ani la atelierul lor?

E important să știm că sunt doi dintre scriitorii SF cu experiență de la noi, dornici să împărtășească și altora ce știu ei, dar care nu vor să impună un stil, ci să ofere o privire obiectivă și avizată asupra textelor unor novici. Păi, dacă ai 16 ani și îți place să citești SF & Fantasy și vrei să îi cunoști pe scriitorii pe care îi citești și să și publici, aici e locul tău! Capeți experiență, primești feedback, cunoști lumea sefiștilor de la noi – pentru că trebuie spus că pe lângă cei doi antrenori, cursanții vor beneficia și de prezența unor invitați surpriză care vor discuta pe anumite teme (invitați pe care chiar ei îi pot alege) – și la final ești scriitor publicat!

Cât de mare e fandomul SF în România? Pentru cine scriu cursanţii?

E consistent și persistent. Nu știu să-ți dau cifre, dar îi văd la fiecare târg, lansare etc. Însă eu cred că cei care vin la Atelier au un dublu avantaj: ajung să cunoască și să fie cunoscuți în fandom, dar nu se opresc aici. Ajung și la cititorul curios care nu e neapărat fan al genului, dar apreciază literatura de calitate și nu lasă din mână textele lor pentru că vede cât sunt de lucrate și cizelate :P.

Care e cea mai mare realizare a unui participant la ediţiile anterioare ale Atelierului SF&F?

Participanții la primele două ediții ale atelierului și-au cizelat textele în cadrul Secției 14 – flora spontană care s-a format în urma Atelierului și care îi ajută pe cursanți să evolueze și după finalul cursului. Iar apoi aceste texte au fost publicate în reviste de SF românești. Dar cireașa de pe tort este antologia Eroi fără voie apărută la Editura Milleniumm care reunește scrierile cursanților de la prima ediție a Atelierului. În primavară îi debutăm pe cei de la ediția nr. 2 într-o nouă antologie 😉

Sursă foto: arhiva personală a nepoatei lui Obi-Wan Kenobi, în ea fiind reprezentanţii unei rase extraterestre ce se bucură după un meci de bowling; ăă, nu, glumesc: am primit-o chiar de la organizatorii atelierului şi îi înfăţişează pe absolvenţii primei ediţii a Atelierului SF&F

Absolventii primei editii

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s