Adevăratul (și penibilul) motiv pentru care a fost făcută reclama cu Șora la Emag

Adevăratul și penibilul motiv din titlu nu trebuie căutat mult, iar pentru cei care nu au cont FB, sau nu s-au obosit să caute, îl atașez mai jos.

Altfel, ca o notă aparte, mă amuză EXTREM de tare contrele înalt-intelectuale, diatribele pline de referințe culturale, șarjele apocaliptice de citate din bibliotecile lumii și alte asemenea măscări fine generate de acest subiect, când, iată, realitatea e (ca de obicei) atât de simplă și de prozaică:

Acuma, na, sigur că nu-i e interzis nimănui să călătorească unde poftește, dar uneori parcă mai contează și cum o faci. Mie, cel puțin, asta îmi sună a cerșetorie cu ștaif. Altfel, nu pot decât să sper că, după Florența, și, de ce nu, înainte de Niagara, unde probabil își va scutura pletele sub șuvoiul de apă, Mihai Șora se va orienta și spre câteva destinații autohtone, nu știu, să zicem Focșani, poate nici acolo n-a mai fost din 1282, sau chiar Berevoiești, pentru sonoritate. Destinații care n-au, desigur, farmecul Florenței, dar, na, din înaltul olimpian în care se află, domnul Șora poate că și-ar putea pogorî suprema ființă și asupra unor localități în care toți locuitorii la un loc nu numai că n-ar putea strânge în cursul vieții bani de un bilet la un Florența, dar nici de un abonament TV unde să vadă reclama dânsului n-ar pune cap la cap. Asta ca să nu mai vorbim, desigur, despre cât de rafinate erau ieșirile domnului Șora la anul de grație una mie nouă sute și șaptezeci, când, nu-i așa, era un adevărat exod de românași către bătrâna Florență 🙂

Sublinierile îmi aparțin, în mod evident.

P.S. – Să sperăm că soții Șora nu și-au propus și o plecare în Australia, altminteri, cine știe, poate vom vedea și o reclamă la frigidere adusă din condei la subiectele egalității și fraternității! Doar asta ar urma logic după teaserul lansat de Emag, nu-i așa?

7 comentarii

 1. Abia acum m-am intors in casa, Veto, si asta numai si numai pentru ca mi-a intrat umezeala in oase si Peracle in urechi, cu carcotelile lui ca a avut dreptate. Trei zile am dormit in fata la Altex, sa fac si io de-o excursie pana in Belgrad. Iaca, se pare ca trebuie sa te cheme, totusi, altfel decat Marx. E bun ca exista o limita…?

 2. petronio, cu doar câțiva lei iei trenu’ până la Bălgrad. mă rog, câteva zeci și nah, mergi aproape o zi întreagă cu el, deși treci numa’ granița munților.
  mă babelor, nu cumva vă cresc buruienile cât casa în timp ce voi vă holbați la florile din curtea vecinului și la capra care nu vrea să mai moară?

 3. lume, ce se intampla cu capitalismul nostru? de-abia acum vad si eu marele afis publicitar din pinacoteca lovita de gigantism care mi-este bucuresciul central, delabrat, numai bun de proptea pentru ditamai decametri patrati de spatiu publicitar cu mesaj optimist.
  pai da, ca abia acuma vad si eu porcaria dubla, deh, mai intarziat ca toti ardelenii, normal. dubla impostura, lume, caci:
  unu). tabloul cu badea șora cu clop evazat și folar rosu aprins este „tradus” dupa un pictor (si handicapat) pe nume Toulouse-Lautrec, care producea si el afise publicitare cand avea chef. cel pe care i l-au plagiat fusese pentru Aristide Bruant, cantaret celebru pe vremuri, care se dădea in spectacol prin cafés-concert, cu tinuta lui tipica: pălărie, fular rosu, baston. astia de-aici n-au avut recuzita completa si i-au zis lu’ șora sa tina degetul in sus in chip de baston… te doare gândul. dar sa zicem ca nu sunt de vina cei care produc galuște ci aceia care le înghit pe nemestecate.
  problema grava este asta:
  doi). libertatea. adicatelea imi schimbi libertatea pe o lozinca emag, moșule? imi zici mie cumva ca libertatea inseamna sa cumperi online de la emag? pai nu ești matale oare, cu tot respectul, un măgar? no calm, ca acuma chiar mi-o sărit muștarul, semn ca-i dincolo de extrem de grav.

 4. Păi vorbirăm despre asta acu câteva săptămâni. Acu te treziși?

 5. nu stiu, dar parca acu’ cateva saptamani era vorba de film, veto. da sau nu?
  una e filmul pe care nu-l vad sau il intrerup la minutul doi,
  si alta e afisul in cateva cuvinte, afis enorm agățat in piata unirii.
  ai vazut afisul, veto?
  sau n-ai citit atenta textul meu cu detaliile despre afis si in care e vorba de cu totul altceva decat ca Sora este sau nu colaborator al vechiului regim, sau ca a luat sau nu bani pentru publicitate (mai degraba multi sau putini).
  e cam vorba de cu totul si cu totul altceva.

  de-aia mi-am si permis sa revin. nicidecum sa repet.
  d’aia si insist, nu doar pentru cazul de plagiat cat mai ales pentru ca prea putini par a da importanta aspectului cu libertatea (o chestie care a derivat libertarianismul, libertinismul, liberalismul, liber-schimbismul etc.) iar daca asta trece neobservat asa cum pare, atunci e si mai al dracului de grav. m?

 6. ca sa fie clar, afișul e aici:

  iar in dimensiunea lui „mega” vazut in piata unirii pe o intreaga fatada de bloc, dupa cum ziceam.
  el conține citatul (si răs-citatul) „libertatea nu trebuie doar câștigată. trebuie păstrată.” urmează cifra 102 si ca e filozof si susține drepturile omului. adică trebe sa fie adânc. iar cu drepturile homo sapiens au nimerit-o fix in anapauker, recunosc, dar sa nu cumva să ne lăsăm divagați, lume, ci doar mega-manipulați (si nici macar subliminal), căci iacătă, urmează concluzia trebii, cu litere grase în josul pozei:
  „libertatea emag in fiecare zi”

  si deci tot nimeni (in afara de mine) nu se simte manipulat in cel mai prețios ungher de intimitate, în sertărașul cu aur moral, cel care conține și pepita numita „libertate”?

  nu degeaba emag e anagrama lui mega, de la mega-manipulare…

 7. hopa, eu am dat doar adresa http si vad ca s-a si afișat, pai atunci sa dau si afișul dupa care e plagiat, despre care scrisesem. asa, sa fie. scuze!

  https://musees-occitanie.fr/musees/musee-toulouse-lautrec/collections/la-collection-toulouse-lautrec/henri-de-toulouse-lautrec/aristide-bruant-dans-son-cabaret/


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s