Putem face o primărie mai mică în curtea școlii unde să fie edil-șef Vlad Voiculescu? Că la Primăria București oricum nu-l vor alege bucureștenii

Sunt multe necunsocute în univers: există extratereștri? Se poate călători cu viteza luminii? Și, nu în ultimul rând: va avea Alianța USR PLUS candidat comun la alegerile pentru primăria Bucureștiului? Ei bine, dacă la primele două întrebări singurul care ar fi putut oferi un indiciu, regretatul Lorin Fortuna, nu mai este printre noi, la ultima avem un răspuns clar: NU. Iar asta datorită încăpățânării incredibile a tandemului Dacian Cioloș-Vlad Voiculescu de a-l împinge pe cel din urmă la fotoliul de edil-șef al Capitalei.

De ce? Ei bine, nu se știe, pentru că pe Vlad Voiculescu nu-l recomandă absolut nimic pentru o asemenea poziție. Pentru cea de ministru al Sănătății, da, în mod evident, nici măcar nu trebuie să te pricepi prea mult la domeniu pentru a-ți da seama. Ce face, în schimb, tandemul mai sus amintit? Continuă să ventileze o idee fără absolut nicio acoperire și anume că domnul Voiculescu ar putea fi primar al Bucureștiului, deși omul n-a făcut în viața lui un gard, un coteț sau o plombă la un trotuar, sau cel puțin nimeni nu știe să fi făcut. Nu mai vorbim despre alte lucruri savante, cum ar fi salvarea unei clădiri de patrimoniu sau a unui spațiu verde din fața buldozerelor.

În ciuda acestor evidențe, însă, gânditorii din laboratorul PLUS îi dau înainte, dovedind, încă o dată, cât de paraleli cu realitatea pot fi. Iar dacă în cazul PSD respectivul paralelism își găsea cauza în nesimțire, în cazul de față ea are o explicație ceva mai tehnică: amețiți de indicii Facebook cu privire la comunicarea lui Vlad Voiculescu în spațiul public, respectivii, ba chiar și el însuși, tind să creadă că victoria e la îndemână. Din păcate pentru ei, însă, nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Nu doar că o primărie nu se câștigă cu numărul de like-uri și share-uri, dar chiar și în acești termeni, cifrele lui Vlad Voiculescu sunt mici pentru a revendica un astfel de demers. Cu alte cuvinte, deși își imaginează că are un fan base enorm, pretendentul la șefia PMB suferă de orbul găinilor, pentru că nu vorbim despre niște indici care să te dea pe spate.

În mod și mai ciudat, însă, cel mai ciudat este că, în virtutea acestei insistențe bazată, repet, pe absolut nimic, însuși capitalul de imagine al lui Dacian Cioloș va avea de suferit. Oamenii înțeleg foarte bine că la mijloc este ceva ce nu are legătură cu o presupusă grijă pentru calitatea vieții bucureștenilor, ci, mai degrabă, cu niște interese obscure menite să-l instaleze, volens nolens, pe Vlad Voiculescu la șefia PMB. Cât despre girul părintesc al lui Dacian Cioloș conform căruia Vlad Voiculescu ar avea „capacitatea de a aduna în jurul său oameni care să facă lucruri pentru oameni”, ei bine, ceva mai vag probabil că era greu să se poată spune. Și femeia de serviciu de pe scara mea adună în jurul ei oameni care fac lucruri pentru oameni și cu siguranță o face mai dezinteresată decât Vlad Voiculescu. Cine va pierde, automat, în urma acestei situații? Vlad Voiculescu, firește, dar și Dacian Cioloș însuși, care nu realizează că furia bucureștenilor de a nu avea un candidat comun al Alianței USR PLUS împotriva Gabrielei Firea se va răsfrânge (și) asupra lui.

Nu în ultimul rând, de notat și declarația lui Moise Guran conform căreia l-ar susține pe Vlad Voiculescu și nu pe Nicușor Dan, venită cu puțin timp înaintea transferului într-un partid care a declarat că îl susține pe cel din urmă. Interesant. Dar pentru că socoteala din PLUS nu se potrivește cu cea din târg, de un lucru poate să fie sigur Vlad Voiculescu și, prin urmare, să stea liniștit: bucureștenii nu-l vor alege primar. Nu are competența pentru această întreprindere, motiv pentru care se și ascunde în spatele unor programe frumos ambalate, dar care nu fac altceva decât să consume inutil timpul și energia unor oameni care le pun, probabil, în Power Point. Sau pe site, sau whatever, nici nu contează unde.

Ba încă mai rău, după cum singur vor putea observa membrii echipei PLUS, sfidând logica prin propunerea absurdă de a-l propune pe Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei, aceștia vor ajunge să antagonizeze votanții. Astfel, călcând pe urmele lui Dan Barna, fostul ministru al Sănătății ar putea avea un șoc neplăcut în momentul când va vedea cât de puțină lume îl va vota. Adăugați la asta presiunea teribilă a actualului sistem de alegere a primarului într-un singur tur în contextul unei populații absolut pasive în ceea ce privește standardele de viață și veți avea imaginea dezastrului care îi așteaptă pe bucureșteni. Cât privește mult discutatul sistem de alegere a primarilor în două tururi, acesta cel puțin i-ar oferi lui Vlad Voiculescu luxul de a pieri pe limba lui, fără experimente electorale care să condiționeze atât de mult șansele la o viață civilizată pentru locuitorii Capitalei.

Sigur, înțelepciunea ultimă și cea mai de folos bucureștenilor ar fi ca Vlad Voiculescu să candideze împreună cu Nicușor Dan într-o formulă de tip primar-viceprimar, de aici probabil și apropos-urile lui Dacian Cioloș cu privire la „înțelepciune”, doar că la momentul actual nu pare să se pună problema de așa ceva. Păcat.

 

18 comentarii

 1. Hm… eu vin cu o viziune din afara Bucurestiului, complet diferita de articol.
  In primul rand, sa fie sanatosi bucurestenii! Sa aleaga cum cred. Eu cred ca pe Voiculescu il recomanda calitatea umana. E o diferenta atat de mare intre un om bun si un activist, ca imi pare inadmisibil sa scriem cele de mai sus. Activistii buni devin relativ repede fanatici, devin relativ repede orbiti de viziunea generala incat nu se mai poate comunica cu ei si ajung sa vada in toate o proiectie a problemelor pentru care s-au activat candva. Pentru Nicusor Dan totul e de patrimoniu si are treaba cu cladirile. OK, daca asta isi doresc bucurestenii atunci da, e mai bun ND. Asa cum admiti ca VV a facut ceva la minister si ar putea fi acolo, pai sa stii ca tot aceleasi calitati sunt necesare si la primarie. Primarul e in primul rand ordonator de credite pentru o informare corecta si nu are treba cu cotetele construite dealungul vietii. Dar tu poti face propaganda pentru asta daca bucurestenii asta isi doresc. Cat despre interese… e o discutie lunga si as intreba in ce partid esti. Interesul comunitatii, al tuturor daca vrem sa ne mai si educam alegerile electorale, este sa aduci la masa candidatilor alt fel de oameni. Cred ca nu e o problema cu cele facute sau ne facute de Firea sau de altii din PSD, nu e o problema cu moralitatea lor (da, au si momente in care pot actiona moral) ci problema uriasa este cu buna intentie. In mai toate orasele, daca ai pune oameni cu buna intentie, ei s-ar descotorosi de prosti si de limitati si buna lor intentie (evident dublata si de educatie si inteligenta) ar transforma cu adevarat orasul. Cred ca VV este economist de profesie. O buna intentie in administrarea banilor ar face imediat sa zburde de zece ori mai multe proiecte administartive ale primariei, incepand cu o viziune pentru oras. VV a demonstrat prin tot ce spui ca a ambalat frumos, administrare si viziune pe termen lung! Toate priectele alea nu pot fi de succes, mai ales pe termen lung decat cu o foarte buna administrare. Asadar, daca vrei un cotetist la primarie, da voteaza cu ND. ND e atat de fanatic incat nici cercul fanaticilor din USR nu i-a placut…
  L-as alege oricand pe VV in locul lui ND. Oricand, fara sa clipesc, pentur ca sunt satul de hei-rupisti.

  As zice ceva si de reversul medaliei, de ce il recomanda pe ND. Scuze, dar eu, din afara Bucurestiului nu gasesc nimic care sa il recomande pentru functia de primar. Nu poti avea primar pe unul ce nu stie sa vorbeasca, pe unul ce nu stie sa asculte, pe unul ce nu stie si nu vrea sa negocieze… O sa faca cel mult cotete, in cel mai bun caz.

 2. am o experienta mare de viata de rahat, sunt deci omul potrivit pentru a conduce un mare cotet numit de toata lumea Buharest sau Bukres, mai putin de rumâni (sau vlahi sau olahi) care se incapataneaza sa scrie „bucuresti” de parca s-ar bucura cineva de mirosul urat numit eufemistic „poluare” doar ca sa stii de unde ti s-a tras. aiurea!
  stai bai, nu pui la socoteala cazemata rosie (a neamului prost) si jocurile de apa si de lumini? si de claxoane? si oda bucuriei? si valurile dunarii (prin canalul in proiect)?
  am un cv beton si un discurs antropofag, dar nu ma bag, nu postulez, nu candidez la functia de primar. degeaba bateti acum apropoul, mai draga veta si stimata voxpop. nu ca ar fi misiune imposibila precum aia a lu’ hercule (ma refer desigur la „augias”, episodul 5 din 12, pentru cunoscatori) ci pentru ca asta nu e misiune.
  eu zic mai bine sa va obisnuiti incetisor cu ideea de firea.
  mai e desigur si fenomenul „lopata”, asa: cand doi se cearta, nu vad cand vine lopata aia automata din jocurile electronice si ii da jos pe amandoi. castiga al treilea.

 3. Parcă Vlad Voiculescu avea experiență în proiecte, bugete, etc., de când lucra la bancă. Dar da, și eu zic că nu-l votează bucureștenii. De Nicușor Dan au mai auzit babele prin cartier, dacă e una nervoasă pe Firea, pune ștampila pe ND despre care știe cine e și în care tabără nu e. Nu zic că ND e mai bun decât VV, zic doar că a mai auzit lumea de el.

  Dacă ar vota preponderent bucureștenii de până în 35 de ani, VV poate ar avea o șansă, dar după cum știm, numărul de tineri cu buletin de B e mai mic decât numărul de 35-70 cu buletin de B.

  Ce sper eu e ca în cazul în care VV va fi desemnat candidatul alianței, ND să se mulțumească cu candidatura ca vice sau altceva, și să-i lase pe VV, Barna și compania să-și asume (mda) eșecul. Dacă ND alege oricum să candideze, o să fie țapul ispășitor ideal pentru fragmentarea opoziției și va fi greu să-și crească șansele pentru 2024.

  P.S. Nu sunt din București, deci admit că pot fi biased.

 4. bai baieti frumosi, fete, mosi, babe. americanul zice mai scurt si cuprinzator: hi babe! eu am buletin magic, dar nu votez pentru primar pentru ca e absurd si gresit, total impotriva firii. si nu numai impotriva lu’ firea, fir-ar sa hie.
  bai, a vota înseamnă sa participi matale la un joc imoral, impotent, ilogic si aproape tot ce incepe cu i urmat de pauza. supralicitez semi-absurd doar ca sa intelegi cat de groaznic este, dar tot n-o sa intelegi. si daca tot nu intelegi, atunci voteaza cu ND.
  deci revin, jocul asta e dat drept constitutional intr-o tara total gresita, traind complet anapoda. adica in loc de valori, statul promoveaza non-valoarea, e bine asa pentru matale?
  daca e bine, voteaza fire-ai tu sa fii. participa la mascarada, mai cetatene alienat, asta este realitatea ta, pamantul patriei, antena3 si toate lozincile plus mosii si stramosii ingropati la rovinele din scrisoarea3. dar daca ai un dram de neuron sanatos pe os, atunci pricepi ca intai si-intai trebe sa stam stramb ca sa judecam ceva mai drept si atunci iti vine (revine, ro-vine?) sa dai jos guvernu’, cecereu’ si insusi statul cangrenat.
  daca intelegi ca traiesti de treij’de ani in impostura, oriunde te-ar fi dus mondializarea intre timp, atunci scoti bâta si furca din dotarea ancestrala si dai jos statul mincinos. altfel ramai un pion facil al eternei imbecilitati edulcorate dupa moda zilei.

 5. @seed

  Pentru Dumnezeu, iar non-argumentul cum că dacă știe să administreze bugete etc. asta îl recomandă pentru Primăria Capitalei? Pe bune? Păi pe criteriul ăsta ar putea să candideze la conducerea multor altor instituții, fiind la fel de relevant sau irelevant, după caz. Nu, nene, ăsta nu e un criteriu principal, oricât ar încerca să ne păcălească nenea Dacian Cioloș sau altcineva. Istoricul profesional al acestui domn, Vlad Voiculescu, nu are nici cea mai mică legătură cu Primăria Capitalei, iar ceea ce se încearcă este o potrivire forțață a domniei sale în această funcție, lucru care nu se va întâmpla. Mai rău, decât atât, impostura lui Voiculescu Vlad, de ca și cum nu ar fi fost evidentă, a devenit vizibilă de pe lună în momentul în care s-a devoalat șobolănia care colcăie în spatele dumisale. Las aici și link pentru edificare, pentru cine nu știe despre ce vorbesc. http://mobile.hotnews.ro/stire/23629915

 6. Veto, te rog frumos, se poate sa primesc o explicatie? am citit si nu ma prind care e „sobolania”. asa ca pentru prosti te rog, sau macar sensul cuvantului impostor…

 7. @voxpopuli – candva ai sa intelegi, nu e musai sa se intample acum. Sensul cuvantului impostor il gasesti in Dex, la litera D.

 8. pacat, ca pana inteleg o sa traiesc cu senzatia ca bati campii. cam ca toata tara asta cand apare cate unul care stie ce spune dar nu stie cum sa o spuna sa il inteleaga si restul… cam ca ND, ca sa nu mai fac aluzii.

 9. Ăhă, ăhă. Sigur.

 10. @Veta. O fi non-argument, nu zic nu, dar văd tot mai mult accent pus pe transferable skills, omul să știe să învețe pentru a putea face față noilor tehnologii și nevoi de business. Există numeroase joburi pentru care nu au existat programe de studii sau experiență anterioară, și totuși oamenii se descurcă. Nu zic că e cazul lui VV, zic doar că m-aș aștepta de la unul care a coordonat proiecte să aibă vedere de ansamblu, să poată vedea patternuri în procese, să le împartă în componente, să monitorizeze, să măsoare. Poate nu are experiența lui ND, dar tot cred că VV nu poate fi mai rău decât Firea, fie și pentru simplul fapt că Firea dă dovadă de rea-voință ca primar.

  Că aș merge pe mâna celui care are cele mai multe șanse, cea mai mare popularitate, adică ND, e altceva. Tot mi se pare plauzibil ca VV să fie un ND în devenire.

 11. Eu sunt seed de mai sus.

 12. Doamnă Alina, nu am nimic în contra argumentației dumneavoastră. Înțeleg de asemenea că o faceți cu bună credință și, de asemenea, cu bun simț. În privința acelor transferable skills despre care vorbiți, însă, iarăși, există o eroare de logică și anume: CE NEVOIE ARE ACEST DOMN, VLAD VOICULESCU SĂ SE REPROFESIONALIZEZE ÎN ACEASTĂ DIRECȚIE CÂND ARE COMPETENȚE DEJA DOVEDITE ÎN ALT DOMENIU??? Nu există niciun răspuns logic la această întrebare, este vorba doar despre ambiție nemăsurată și lipsă de experiență politică, ambele vizibile de pe lună!!!

 13. Corect, nu există niciun motiv logic ca VV să candideze la primăria Bucureștiului. Mă bucur că am lămurit. Că vrea să candideze, indiferent de rezultat pentru a-și crește notorietatea pe termen lung, nu contest. E tocmai motivul pentru care am spus că ND are avantajul de a fi mai cunoscut acum. Dacă USR_PLUS vor încerca să îngrașe porcul în ajun cu susținea lui VV (model DB prezidențiale), iese Firea din nou. În acel moment, cred că Bucureștiul ar avea mai mult de câștigat cu ND primar la unul dintre sectoare sau ce alte funcții de conducere ar mai fi, decât cu ND pe tușă până în 2024.

 14. io v-am și zis acum doo mii de ani ca bateți câmpii de pomană despre politică, oamenilor. nu ie domeniul vostru, nu pierdeți vremea. căci
  ve-toooo, aici nu ie logică! politica ie contra-logică, breh. vrei logică, du-te la Obor în piață, nu zic să mergi chiar la Anton Dumitriu sau nah că era să scriu Gödel sau, doamnă ferește-te, Cantor. nu vezi că ND s-a dezis total de logică (deși era un oarece maestru prin domeniu) ca să adopte o atitudine politică de canal dâmbovițean? asta din obligație, să fie perceput măcar umpicut de popor. n-a reușit, eh, asta ie.
  un om cu bun simt (eu de pildă. mda, și nu mai văd pe nimeni în jur) nu votează cu circul ăsta ci lasă lucrurile în voia lor, să curgă neaoș. iese firea, aiasta-i firea lucrurilor. soarta.
  poetu’ poporal nu zicea, parafrazat „iar când oi fi-n obor, să nu le spui lor”?
  ba da.

 15. dar luati in calcul macar un minut ca logica voastra are fracturi? luati in calcul ca fiecare are o limitare in a vedea anumite lucruri si in a intelege alti oameni? cereti argumente logice pentru ca VV sa se reprofesionalizeze? cum ar fi sa fie plauzibil urmatorul raspuns: omul a vazut o problema mare in Bucuresti, faptul ca nu exista altul si a decis sa faca ceva in privinta asta (ND nu e bun de primar nici urmatoarea viata pentru simplul motiva ca nu stie sa vorbeasca.) cum ar fi sa va imaginati ca treceti pe lanaga o hartie prin parc si pur si simplu decideti sa o ridicati si sa o aruncati la cos, scarbiti de faptul ca nimeni altcineva nu face asta, desi nu sunteti gunoieri. cred ca in situatia asta nu aveti nici un interes sa va reprofilati… adevarat, e pur ipotetic, dupa spusele voastre nu va vad facand asa ceva.

 16. Eu am zis că nu-i logic ca VV să candideze acum. Are tot dreptul să facă orice dorește pe plan profesional și chiar mi-aș dori să văd cât mai mulți oameni care să nu se limiteze aiurea doar pentru că tradiție. Problema lui VV e că ND e mai bine cotat azi, acum, iar bucureștenii vor să scape de Firea anul acesta. De ce ar aștepta cineva până VV ar avea șanse s-o depășească pe Firea? Tu ai risca încă 4 ani cu Firea doar ca să-i dai șansa de a candida lui VV?

  O altă chestie e că mulți sunteți cu nervii în pioneze pe tema asta. Dacă zic ceva de bine referitor la VV, cum că ar fi un bun primar (dacă ar trece de Firea – dacă!) sar babele. Dacă zic că ND are mai multe șanse, deci ar trebui să candideze dacă sunteți ultra-disperați să scăpați acum de primarul sârmă, sar alte babe sau moși. Am putea totuși să considerăm că fiecare are plusuri și minusuri. Isus a zis că e cam ocupat, nu vine anul ăsta să candideze.

 17. ABSOLUT! as astepta! si pe la mine prin oras (Craiova) se vorbeste de reunificarea dreptei, de candidat unic, de alte povesti absurde. PNL vrea candidat unic daca sunt ei, iar ei sunt de fapt fosti psd-isti. Nu, nu e ok sa o schimbati pe Firea in orice conditii si cu oricine. Nu vreau sa compar pe NB cu PSD, dar politic, ND e PRAF!
  Daca citesti primul meu comentariu chiar ii recunosc lui NB calitati (e un bun activist, are realizari).
  Sunt de acord cu abordarea si eu cred ca am aceeasi intelegere, fiecare are plusuri si minusuri. doar babele de pe aici sunt mai vehemente si vin cu afirmatii pe care nu incearca sa le puna si in contextul lui ND. Care e motivatia logica pentru ca ND sa se reprofileze, de ce nu ramane un activist? Chiar e nevoie de asa ceva indiferent cine vine la primaria Bucuresti. Asta da cu adevarat o societate civila puternica! facand din USB un partid ND a stricat o buna parte din ceea ce a creat ca ONG-ist.

  am scris in garba, sper sa se inteleaga…

  gata, ma opresc, nu mai raspund pe acest subiect.

 18. putem sa ne destindem, acuma ca ND a fost recomandat si de O. mai bine sa glumim pe seama coronavirusului: doua grupuri mancau la aceeasi cantina, unii erau de la finante, ceilalti lucrau la microsoft. prima masura: primilor li s-a interzis sa mai calce prin cantina. cum de ce? toata lumea stie ca astia cu calculatoarele sunt plini de virusi.
  am zis ca-i banc? nu babelor, realitatea romanească bate bancul.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s