Arhetip de Dragobete

Oamenilor,

Înțeleg din privirea judecăcioasă a cucuvelei Peracle că azi e Dragobetele.

Performanțele superstițioase ale poporului român în secolul XXI reușesc să mă uimească zilnic și, cum nu sunt sigură dacă tura asta e de dormit cu aspiratorul sub pernă, de înconjurat Casa Poporului în costumul Evei sau de acoperit oglinzile din casă ca să nu se holbeze SRIul la mine prin ele, dar un lucru am priceput, că e cu arhetipuri, poftim arhetip. Dedicație, să nu ziceți că suntem babe câinoase.

Și nici pisicoase să nu vă pună dracu să credeți că suntem, în ciuda pisicilor care se încăpățânează să subziste pe sub canapele. Io, una, sunt cucuveioasă. Tricoul cu declarația asta iese de la imprimat cândva săptămâna viitoare.

10 comentarii

 1. draga, nu exista referinta mai pertinenta decat scena rusalcelor din rubliov-ul lui tarkovski. altfel, singura idee interesanta pe care o sugerezi mai sus si care ar merita interesul unor intelectuali precum cartarescu, ba la urma urmei si al matusalemicului meu daimon, la naiba, este scena cu inconjuratul Casei Nebunilor.

 2. Draga, nu exista referinta mai impertinenta de facut de mine, avand in vedere ca n-am vazut un minut de Tarkovski in toata existenta mea de baba.
  Cat despre înconjurat Casa de Nebuni, acum ca zici pare un contra-miting potrivit pentru tristaciunea ridicola comisa de Antene. Tema de gândire.

 3. atunci un pustiu de bine cu secventa asta, fie primita (nu pot sa cred ca n-ai vazut tarkovski, e imposibil) https://www.youtube.com/watch?v=qZzOv_Td1us

 4. Ba să crezi că nu numai Tarkovski n-am văzut, ci o căpiță de alte chestii generic îngrămădite în categoria „film cult” sau cum dracu i-o spune. Nimic nu e imposibil pentru super-babă.
  Posibil să fi încercat odată demult, poate chiar cu Rubliov. M-o fi scos din sărite cât de tare mi-a activat „da, dar”-urile. N-avem nici un motiv să credem că Rubliov ar fi fost un exaltat, sau orice altceva decât un foarte bun meșteșugar școlit de un maestru bizantin, vehiculul prin care în Rusia medievală Moscova devine pe bune o a treia Romă, adică urmașa Bizanțului măcar din punct de vedere artistic. – de unde am trecut la școlile de pictură rusești, Moscova vs Novgorod vs Kiev – și de acolo pe cu totul alt ulei și așa ajunge baba să se ocupe de cu totul alte chestii.

 5. argo, singurul film facut de Tarkovski pe care l-am vazut a fost „Andrei Rublev” acum 28 de ani din care lipsea tocmai secventa asta pe care au cenzurat-o tovarasii de la Partid. Pe vremea aia cenzurau juma’te din film pentru orice scena de nuditate. Dar nu ei erau de vina, ci Elena Ceausescu. Bine ca nu e si Carmen tot ca aia. Ca altfel trebuia impuscata. Zidul cazarmei de la Targoviste inca mai exista.
  A incercat nevasta-mea sa ma convinga sa ne uitam aseara de Dragobete la „Anna Karenina” de Aleksandr Zarki pe TVR 2, dar n-a reusit (ne-am uitat la „The Postman” cu Kevin Costner pe postul TNT). Eu deja aveam o parere pre-conceputa despre aceasta tragedie: a fost un accident C.F. O femeie care traversa trecerea la nivel cu calea ferata fara sa se asigure a ajuns sub rotile locomotivei iar tabloidul „Правда” a scris a doua zi ca a fost o sinucidere cica din motive sentimentale. Scriitorului Tolstoi nu i-a mai ramas altceva de facut decat sa schimbe numele persoanelor, locul intamplarii si sa mai infloreasca putin intriga.

 6. draga, nu te mai ascunde dupa uleiuri parfumate si pictura bizantina salvata de rusii salbatici, aici e vorba de arta cinematografica. cumparati si voi, super-babelor, dvd-urile cu opera lui tarkovski, ce mare lucru cativa lei josnici, pe urma imprumutati-le si altora precum Ogar, ca in vremurile bune demult apuse de care va va reaminti si filmul recent Taxi Teheran al dizidentului jafar panahi. pe urma o sa va vina sa zambiti dupa dealurile lui mungiu, care e si el un film la nivelul de azi, adica nah.

 7. Draga, nu nu nu. Dintre toate babele Marx numite, nenumite si nenascute inca, io sunt singura care a facut incercarea de a-l cunoaste pe gospodin Tarkovski si a preferat cu totul alte directii. N-am organe sa-l iau in serios. Sau rabdare. Sau suspense of disbelief. Ceva.
  Verisoarele mele de toate gradele alcoolice sunt la curent cu chestiunea, suspectez. Desi marturisesc ca-mi aduc aminte nebulos cum ca nu le-ar fi picat nici lor tocmai pravoslavniceste. Dar nu sunt sigura. Ca sa fim siguri, ar trebui ca io sa beau mai putin, iar cel putin una dintre ele sa se infiinteze in aceasta conversatie, doua chestii la fel de improbabile.

  Si nu te lua de mirosul de ulei de pictura. In afara de felul in care arata icoanele rusesti vechi si de ce spun despre lumea in care au fost facute, e singurul lucru care le face suportabile, ba chiar necesare.

 8. iot’ ce gasim prin vraistea din marea plasa:
  „Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti şi, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii.”
  pai, babelor, sa auzim vestirea! gata cu hibernarea, petrony!

 9. Ca bine zici, mare dreptate ai. I hereby vestesc ca o sa-mi fie lene sa scriu, fac, mananc – dar nu si beau – chestii in urmatoarele trei sute de zile.
  Sper ca asta rezolva multe probleme si dileme existentiale.

 10. lasi lumea in ceata si arhetipul in sant cu osia rupta? o baba autentica n-ar face asa ceva.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s