Parfumul, de Petronia Marcs. Ediția București

Oamenilor,

Bucureștiul pute mai rău ca de obicei azi, și nu e nici un fel de aluzie la referendum, pentru că ăla e exact cum mă așteptam să fie, iar urmările sunt doar comice, nu și puturoase.

Nu, Bucureștiul pute la propriu mai rău ca de obicei, nu știu din ce motiv. De azi dimineață, de când, n-am idee de ce, dar am ieșit din casă, mă izbesc din toate direcțiile duhori insuportabile. Posibil tocmai din cauză că am ieșit din casă, dar pe cuvânt că am mai făcut asemenea gesturi extreme și altădată, și nu mi-a venit chiar să mă încovrig pe asfalt de greață. Vă fac și o hartă, poftim: pe Calea Griviței la intersecția cu Titulescu puțea a varză murată stricată, pe Calea Victoriei la intersecția cu Sevastopol puțea a ou stricat, pe străzile din spatele Grădinii Icoanei (Calderon, Caragiale, Rosetti etc.) puțea, în ordine: a căcat, probabil din cauza grămezilor presărate din metru în metru (nu sunt sigură că toți căcații erau de câine, unul arăta de urs și mulți păreau umani), a borhot, a descompunere, a picioare nespălate și a găinaț, care tehnic știu că e tot căcat, doar că miroase altfel. Și a câine jegos și cu boli de piele care sigur ar aduce Nobelul cui s-ar încumeta să le cerceteze.

Nu săriți la mine, că vă vărsați cafeaua în poală și arsurile în zona inghinală sunt greu de tratat și oricum nu vă bagă nimeni în seamă la Urgențe. Știu că Bucureștiul e faimos pentru că pute. Și pentru că are gropi ca asta.

Dar azi e mai rău ca oricând, și io am un nas sensibil, deci știu despre ce vorbesc. Așa că vă întreb: a început un fel de grevă a gunoierilor și la noi? Nu de alta, dar văd că la incendii de pădure am intrat în rând cu lumea.

Înainte să apuce cineva să facă ceva iremediabil, adică să întrebe dacă nu cumva vreuna dintre noi lipsește nemotivat de prea mult timp sau dacă am aruncat recent în canal proviziile pe care le păstrăm pentru Apocalipsă, sau rezultatul încercării de a compune o zacuscă, răspunsul e nu.

Dacă știți vreo explicație plauzibilă și apolitică, ziceți-mi să nu mai arunc ouă stricate în geamurile celor de la 7 pentru că lasă gunoiul pe scară, poate săracii oameni chiar nu au de ales. Faceți-le un bine.

Sau pute tot Bucureștiul tocmai din cauză că arunc eu ouă stricate în geamurile unor vecini care nu știu ce se face cu gunoiul? Să fi pornit dorința mea de dreptate și civilizație vreun cerc vicios al duhorilor? Să mă lămurească cineva că nu e vina mea, că nu știu ce fac, dar nu fac a bine. Când mă apucă remușcările sunt capabilă de chestii groaznice, așa că dezvinovățiți-mă repede, cât mai e timp. S-ar putea să fac curat după aia în toată țara, și credeți-mă, nimeni nu vrea așa ceva. Sau s-ar putea să devin melancolică și să mă gândesc de două ori înainte să-mi pedepsesc vecinii nesimțiți, ceea ce, zău, vă doriți și mai puțin.

6 comentarii

 1. Aaaaah, de cînd vroiam eu să merg în Noua Zeelandă… bine că știu acuma pe unde.

 2. Și după cum vezi, Pinocchio, e chiar ușor. Nu-ți trebuie decât o lopată.
  Dacă ți-e lene, împrumutăm puțin Sfânta Treime de Cârtițe (Sf. Filofteia, Sf. Varvara și Sf. Parascheva). Facem o extensie de rețea de metrou mult mai utilă decât aia până-n Drumul Taberei.

 3. Daca ar fi sa-l credem pe Bacovia, problema sta in felul urmator:(citarea este integrala, vocativul din primul vers nu-mi apartine… nu mai da mamicule, nu e ce crezi tu, asa a zis poetul)

  „Sunt cativa morti în oras, iubito,
  Chiar pentru asta am venit sa-ti spun;
  Pe catafalc, de caldura-n oras,
  Incet, cadavrele se descompun.”

 4. Dragoane, vara e unul din motivele pentru care nu-mi place mie Bacovia, tot atât de mult cum Bacovia e unul din motivele pentru care nu-mi place mie vara. Așa că dau chiar dacă am înțeles eu că vocativul nu-i al tău, ci n-ai găsit altă rimă. Dau ușa de perete, ca să se facă mai bine curent.

 5. Am eu o vaga banuiala ca nici lui Bacovia nu-i placea vara, mai ales aia Bucuresteana, asa ca macar aici v-ati fi inteles.

  (precizez, pentru a nu exista dubii si a nu-mi lua posete peste ochi, ca „mamicule” se referea la dragoanca personala… da, mamicule, cu tine vorbeam acolo)

  P.S. Off-topic Babo, ti-a ajuns epistola despre higgsi?

 6. Dragoane, mi-a ajuns, da sunt io măgăriță câteodată. Îmi dau un boson în cap și răspund acu. Deși vara însăși mi-e pedeapsă destulă, trebuie să recunoști. Nu? Salutare mămicului.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s