SMS: Shit Must Stop, sau Art Against Art

 

Motto : Le grand ennemi de l’art, c’est le bon goût
(Marcel Duchamp)

Babelor, mezami,

 

Anul era 1912 si sageata statea sa tâsneasca din arc. Cel care avea s-o trimita fix în canoanele academice, bulversând pentru totdeauna – for better or worse – arta secolului douazeci, nu e altul decât Marcel Duchamp, viitorul gentilhomme à New York. Fabulos provocator ori precursor de geniu, la discussion est ouverte: cert e ca în taxonomia si evolutia artei veacului abia trecut, suprarealismul, pop art, noul realism so blue al lui Klein, ori chiar Fluxus sunt toate o inflorescenta rasarita pe altoiul lui Duchamp.  Conceptual art sau transgresiune asasina ? You tell me.

Act one : 1912, vizita la o expozitie de tehnologie aviatica, împreuna cu Fernand Léger si Brâncusi. Sentinta lui Duchamp are greutatea  si taisul unei ghilotine : « Pictura e moarta. Cine ar putea face ceva mai frumos decât elicea asta ? Spune, ai fi capabil ? »

Act two : 1913. Articulatia improbabila se cheama Roue de bicyclette, si asta si este. O roata de bicicleta fixata pe un taburet de bucatarie. Mitul se sfarma, fragil precum coaja oului lui Columb, conceptul de ready-made intra tiptil în arta, iar artistul se elibereaza – il s’affranchit, adica – de ceea ce îl definea majoritar pâna atunci: nu mai are nevoie sa creeze. Obiectul e la îndemâna, gata facut. Expus, devine obiect de arta, iar sensul utilitar devine sensibilitate.

Act three : 1917. Suprema sfidare. Sau actul fondator. Opera se cheama Fontaine, pisoar de fabricatie industriala, culcat si semnat cu vopsea sub pseudonimul R. Mutt. Perplexitatea s-a transformat aproape instantaneu în cele mai fulminante polemici ever si a devenit aproape legal case. The Richard Mutt case. Plagiat vs ideea pusa deasupra creatiei,  obiect exhibat impudic vs nou mod de expresie artistica… The great Leonardo da Vinci himself a fost luat ca martor postum al apararii. Nu definea oare el însusi arta precum o “cosa mentale” ? But then again, had he really meant THAT ?

 

Epilogue : Ravasitorul an 1968, nu de gratie, ci al baricadelor, al mortii lui Duchamp si al efemerului periodic al lui William Copley, S.M.S. (Shit Must Stop). Duchamp creeaza coperta celui de-al doilea numar, cu unul din jocurile lui de cuvinte, o contrepèterie (luata de aici) :

 

Shit. Did it really stop ?

Închei, provocându-va (iar):

Le progrès en art ne consiste pas à étendre ses limites, mais à mieux les connaître.

(Georges Braque) 

8 comentarii

 1. > a gentilhomme à New York

  brilliant pun!

  brilliant post de altfel, musiu

 2. Thanks brother sir, you’re too kind. Dealtfel côté shiny, you lead the way.

 3. glasul artei musiu. 🙂

 4. Acelasi fel supersonic de a relata fapte-arte, Alexandre !
  Poti fi in stare sa scrii un roman-fluviu despre Franta, de la gali si pana la eliminarea nationalei de fotbal din grupele CM???;)
  Cred ca DA, cu acelasi parfum al povestei ( sooofrenchlike :)), incat, chiar daca nu as sti numele si tara de bastina ale autorului, tot as fi sigura ca povestea a fost scrisa cu pana de gasca si cu un pahar de vin pe biroul de lucru. ( spune drept ) 🙂
  zi buna la toti !!!!
  j

 5. Thanks, wind… M-as încumeta, dar cum muzele mela sunt al naibii de capricioase, pâna se lasa gâdilate unde trebuie… Bref, ar trebui sa-mi fac o cazemata de carti, pivnita dedesubt, crescatorie de gâste în curte (pentru ca recunosc, paharul de vin era alaturi, doar pana lipsea, multulmesc de idee). Si tot mi-ar trebui o viata întreaga…

 6. Merci, Petronia !

 7. Heh. Pentru nimic. Chiar că pentru nimic, de vreme ce mi se mulţumeşte şi când absentez grosier. Îmi place această direcţie a mersului lucrurilor.

 8. 🙂 welcome !!
  muse si capsuni iti sar in ajutor 🙂 *viata intreaga*
  galetusa cu fragi n-o impart cu nimeni ( dixit)

  http://www.slide.com/r/CYD6Rp0o4T_1V5Kn8-kgLlr6L6Shunwa
  enjoy ! j


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s