Sindromul Stockholm

Mergeam acu’ cateva zile prin multiplele mele drumuri sociale, cand dau peste o baba mai veche, cunoscuta. Marcello. Ooo, ne salutam, aproape instantaneu intram pe usa unui birt. Pai ca ce faci, pai ca ce fac, pai am scris o carte, zice Marcello. Eu, ca de fiecare data cand cineva scrie o carte, ridic din sprancene. Pentru ca senzatia mea e ca se scrie mult si prost, si nu numai in Romania.

Din vorba in vorba aflu ca romanul se numeste Sindromul Stockholm. Acuma, trebuie spus ca Marcello a avut de cand il stiu o pasiune aproape bolnava pentru Suedia. Isi dorea sa ajunga acolo, sa devina suedez, sa futa roiuri de purtatoare ale steagului galben-cruciat, sa tralala. Aceasta carte este rezultatul visului sau, aflam, implinit.

Evident, insa, e mai mult decat atat. Printre altele, spre bucuria mea, o proza foarte bine scrisa. Iata insa premisa de la care pleaca povestea:

„Celebrul jaf de la Kreditbanken este cunoscut sub denumirea de sindromul Stockholm. Jefuitorii au tinut captive functionarele bancii pentru sase zile, timp in care ele s-au atasat emotional de rapitori iar la eliberare s-au casatorit cu acestia.”

Misto, nu? Misto mai ales ca urmand exemplul spargatorilor, exact asta este ce face si Marcello. Scopul lui nu este insa atat de meschin incat sa se rezume la niste bancnote. Nu, tinta lui este ultima, premiul cel mai baban care poate fi vanat de un barbat.

E adevarat, urmandu-si periplul prin bratele iubitei sale suedeze, apoi pleiada de romancute care-i urmeaza, exista riscul ca Marcello sa alunece pe urmele celebrului sau inaintas Charles Bukowski. Aflam insa in scriitura lui o asezare graduala a acestor muze, care capata din ce in ce mai mult sens pe masura ce le si ii vezi evolutia. Iar asta, dupa parerea mea, e felul in care povestea devine originala.

As mai adauga ca, asa cum spune Marcello in manifestul lui, el nu se afla „in competitie cu nimeni. Nici cu cei care se intreaba de ce iubesc femeile, nici cu cei care cauta niste raspunsuri.” Iar aceasta trimitere evidenta sper sa va faca romanul cu atat mai interesant.

De remarcat apologia absolut superba a femeii pe care o face Marcello in primele pagini. Atat de misto, ca nu pare scrisa de un barbat, ci de o femeie. Iata, deci, cum autorul isi cunoaste subiectul mai bine decat ne-am putea imagina.

Ar mai fi de bricolat pe o discutie purtata de mine cu persoane din mediul editorial, si anume referitor la inoportunitatea de a-ti mai lega numele de vreuna din editurile existente pe piata. Lucru pe care Marcello il confirma, publicand in regim propriu, lucru pe care il confirmam si noi din moment ce Surorile Marx devin si punct de distributie. Slava Domnului ca online-ul a devenit king si noi putem ocoli un sistem din ce in ce mai bolnav.

Motiv pentru care nu mai zic decat atat: adresa de mail a lui Marcello este zenmarcel@yahoo.com. Cartea costa 25 de lei. Cumparati-o. Iar un teaser vedeti aici.

6 comentarii

  1. ;)) fain. e buna asta

  2. Nu se putea o recomandare mai potrivită având în vedere că, alături de pisici, sindromul Stockholm funcţionează cel mai bine ca liant de surori Marx.

  3. de fapt, s-a descoperit ulterior ca spargatorii erau de coniventa cu ostaticele , care pretindeau insula in tahiti si peeling bianual in vegas, lucrurile au iesit prost, dar ideea s-a vandut atat de bine, incat politia suedeza a hotarat sa -si tina gura si sa-si mituiasca profilerii c-o nominalizare la nobel, pe care n-au apucat sa-l ia, fiindca altul ,mai istet, scrisese lunile de miere&fiere, care e cam acelasi lucru , dar nu i se spune baclava,ci sarailie.

  4. I-auzi! Habar n-aveam 🙂

  5. Sindromul stockholm s-a nascut in romania, unde ostatecii s-au casatorit cu ocupantii sovietici, iar urmasii alora i-au votat pe urmasii celorlalti. Or something

  6. te contrazic, kilroy, in dacia romana. si urmasii lor o sa-i voteze pe urmasii lui abe lincoln, pentru ca urmasii alora de care spui tu sa faca linistiti hemofilie , fara stres inutil.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s